Goede vrijdag in Vetriolo

Bij het begin van de goede week is het interessant om te zien hoe er in vele gemeenten in het noorden van Lazio (en ook in de rest van Italië) manifestaties en processies plaatsvinden voor goede vrijdag.

Er zijn heel wat gemeenten waar er op goede vrijdag een processie is of waar het passieverhaal wordt opgevoerd. Dit is o.a. het geval in Bagnaia, Latera, Bagnoregio, Viterbo, Gradoli, Orte… Enkele jaren geleden startte men zelfs met een prijsuitreiking voor de gemeente die de meest geapprecieerde manifestatie had. De prijs is niet groot, maar het is een symbolisch steuntje voor de vele vrijwilligers die zich inzetten om de traditie van goede vrijdag in ere te houden.

Wij waren vorig jaar op goede vrijdag in Vetriolo, een klein dorpje op enkele kilometers van Bagnoregio. Vetriolo is een kleine deelgemeente van Bagnoregio, maar er is een speciaal comité voor goede vrijdag. Heel het dorp neemt deel aan de avond en langs de hoofdweg waar de menigte passeert, staan er overal kaarsen. Op 4 locaties wordt het passieverhaal verteld en uitgebeeld: het laatste avondmaal, het verraad van Judas, het proces voor Pontius Pilatus, de scène in de hof van Olijven, de kruisiging. De massa volk verplaatst zich telkens. De acteurs in historische kostuums zijn allemaal vrijwilligers, gewone mensen uit het dorp.

Op het einde wordt de zelfmoord van Judas uitgebeeld en is er een indrukwekkend schouwspel waar de kruisiging wordt uitgebeeld met een lichtspel en muziek van Ennio Morricone.

Een ongelofelijk schouwspel en een bijzondere belevenis!

Extra foto's

Plaats een reactie