De Florio dynastie in Sicilië

Wie naar Sicilië reist, komt dikwijls de naam Florio tegen: de naam van de luchthaven van Palermo, de marsala wijnen van Florio, de tonijn van Florio… Zelfs de naam van één van de meest gekende autoraces in Italië, de Targa Florio, is genoemd naar de familie. Maar wie was deze familie?

De familie Florio was één van de meest invloedrijke families in Italië in de 19e eeuw. Ze bouwden een imperium uit, gebaseerd op metaalindustrie, wijnproductie en scheepvaart. Maar hun naam is vooral verbonden met de productie van tonijn in blik op het Egadische eiland Favignana.

Vincenzo Florio, stichter van de Florio dynastie

De geschiedenis van de Florio dynastie gaat terug tot het einde van de 18e eeuw toen 2 broers Paolo en Ignazio vanuit Calabrië naar Palermo verhuisden na de aardbeving van 1783 in Calabrië. Ze openden er een winkel met kruiden en specerijen. De zoon Vincenzo (1799-1868) wordt beschouwd als de stichter van de dynastie en bouwde een rijk patrimonium uit. Hij was actief in verschillende industrieën: sulfer, katoen, tabak… Hij stichtte zelfs een bank en was actief in de politiek en de scheepvaart. Hij kocht boten aan voor de verbinding met Sicilië. De familie Florio was in contact met vooraanstaande families en met ondernemers van het Britse rijk, waaronder de Whitaker familie. In 1832 bouwde hij een fabriek voor de gekende Marsala wijn, en was hiermee de eerste Italiaanse producent van Marsala wijn. Op Favignana zorgde hij voor innovaties op gebied van tonijn: tonijn werd niet langer gepekeld maar ingeblikt in olie.

Uitbreiding van de dynastie door Ignazio

Vincenzo stierf in 1868 en zijn zoon Ignazio (1838-1891) was voorbestemd om het imperium dat zijn vader had opgebouwd, voort te zetten en te ontwikkelen. Hij kocht boten aan, Florio was een begrip tot in New York op gebied van scheepvaart! In 1884 kocht hij de Egadische eilanden aan. Het eiland Favignana kende een hoge welvaart onder Ignazio. Er werden huizen en kerken gebouwd, de landbouw ging vooruit. In 1885 werd het palazzo Florio (in Liberty stijl) gebouwd waar de familie verbleef en bekenden ontving. Dit palazzo kan je zien als je de haven van Favignana binnenkomt.

 

 

 

Ignazio had 3 kinderen: Giulia, Vincenzo en Ignazio. Giulia was niet geïnteresseerd in het imperium, trouwde met een prins en verhuisde naar Rome. Vincenzo had geen interesse in zaken en was meer geïnteresseerd in reizen en sport. Hij was de grondlegger van de Targa Florio, één van de oudste autoraces ter wereld. Ignazio Junior zette het imperium verder.

Ondergang van het imperium Florio onder Ignazio Junior

Toen Ignazio stierf in 1891, had zijn zoon Ignazio Junior (1869-1957) de leiding over een immens imperium, gaande van banken, scheepswerven tot allerlei industrieën (metaal, tonijnfabrieken, zoutmijnen, wijnhuizen…). Hij was zelfs de bezitter van één van de grootste scheepsvloten van Europa. De tijden veranderden echter en de éénmaking van Italië bracht voor Sicilië geen welvaart mee. De Savoyes werden koningen van Italië en legden belastingen op, ze leegden de kassen van banken en clerus, voerden de militaire dienstplicht in, en de scheepsvloot van Palermo werd minder belangrijk in het voordeel van Genova. Ignazio zag de problemen niet. Hij trouwde met Donna Franca en ze brachten hun leven door in grote luxe, met feesten, recepties, reizen…

In 1909 dwongen de economische omstandigheden Ignazio Junior om aan Angelo Parodi, één van de belangrijkste afnemers van tonijnproducten, een voorschot te vragen op de toekomstige leveringen en facturen. Tijdens de eerste wereldoorlog was de toestand nog slechter en begon Ignazio Jr. zijn goederen te verkopen, zelfs de juwelen van zijn vrouw werden verkocht, evenals de meubels en de inboedel van het huis op Favignana. In 1938 werd de tonijnfabriek verkocht aan Angelo Parodi uit Genova. De familie Parodi bracht meer dan 40 jaar welvaart op het eiland. De jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw waren jaren van grote welvaart, er werkten 600 mensen in de fabriek zelf en nog vele mensen werkten in aanverwante sectoren. Naast tonijn in blik werd ook diepvriestonijn verkocht. Daarna dwongen tal van problemen, zoals een toenemende concurrentie en verminderde visvangst, de Parodi’ s om de fabriek te sluiten. De tonnara fabriek is nu sinds kort omgebouwd tot een prachtig museum, dat het glorieus verleden van Favignana toont.

Twee kinderen van Ignazio Jr stierven vroeg, enkel zijn dochter Giulia bleef in leven. Zij trouwde met een markies Afan de Rivera. Costanza Afan de Rivera is de enige erfgenaam van de Florio familie.

Extra foto's

One Response to “De Florio dynastie in Sicilië”

  1. Pepita

    Mooi geschreven boek over de florio dynastie,prachtig

Plaats een reactie