Feest San Girolamo

Deze week kijken we terug op het feest van San Girolamo in Castel Cellesi, een gezellig dorpje met 300 inwoners en deelgemeente van Bagnoregio. In Castel Cellesi zijn er 2 kerken: de hoofdkerk San Girolamo en de kerk aan het kerkhof Santo Sepolcro. Ieder jaar op 29 september is er het feest van San Girolamo, de patroonheilige van het dorpje. Op die dag wordt het beeld van de patroonheilige in een processie rondgedragen door 4 sterke mannen. Het is een heel zwaar beeld en de dragers worden regelmatig afgelost. Ook een muziekcorps is van de partij. De stoet wordt gevolgd door de pastoor en de inwoners. Afwisselend wordt gebeden en speelt de fanfare. Daarna worden er op het marktplein pizza’ s gebakken en verkocht.

Het grootste feest in Castel Cellesi vindt echter plaats van 10 tot 16 augustus, ter ere van de Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Er zijn o.a. 3 dagen naeen gezellige avonden op het marktplein met avondmaal, muziek en dans. Er staan kraampjes op de markt, er is een lotteria… Op 15 augustus is er de traditionele processie en de laatste avond is er een schitterend vuurwerk.

In Castel Cellesi is er een speciaal feestcomité dat de feesten organiseert en ook huis aan huis aanbelt voor steun. Ook Marcella van het plaatselijk winkeltje speelt een belangrijke rol in de organisatie van de feesten. Ze ontvangt ook financiële steun van haar klanten en als er een prijsuitreiking of tombola is, komt de prijs van haar winkeltje.

In heel de streek kan je trouwens tijdens de zomermaanden feesten en sagra’ s (een soort eetfestijn) bijwonen. Ongelofelijk dat zulke kleine dorpjes zo’ n grote evenementen organiseren en zoveel volk aantrekken.

 

Extra foto's

Plaats een reactie