Fagioli del Purgatorio

Fagioli del Purgatorio zijn witte bonen, het gerecht is afkomstig uit Gradoli (aan het meer van Bolsena). De bonen zijn een traditioneel gerecht in het noorden van Lazio. Ze zijn klein, wit en rond en hebben een hoge voedingswaarde. Deze bonen worden gekweekt in een vulkanische bodem, zonder toevoeging van chemische middelen. De productie is niet groot en lokaal, de teelt ervan gaat zelfs achteruit en riskeert te verdwijnen.

Fagioli del Purgatorio dankt zijn naam aan de oude traditie van de ‘Pranzo del Purgatorio’ of vertaald ‘middagmaal van het vagevuur’, waarvan de bonen het belangrijkste gerecht uitmaakten. Dit middagmaal wordt ieder jaar in Gradoli gehouden, al sinds de 17e eeuw, ter gelegenheid van ‘Mercoledi delle Ceneri’ (assewoensdag). De religieuze betekenis van dit evenement is goddelijke genade voor de zieltjes van het vagevuur.

Dit lekker gerecht is verkrijgbaar in veel locale restaurants als contorno (een soort groente bij een hoofdgerecht). Warm is het lekker, maar je kan het ook koud eten, een aanrader in de zomer. Het wordt ook in soepen opgediend (minestrone van pasta en bonen).

Recept: laat de bonen gedurende een uur koken. De bonen moeten niet vooraf geweekt worden, want ze hebben een dunne schil. Snijd intussen een ui fijn en laat koken in aceto (azijn) en zout. De bonen afgieten als ze gaar zijn en de ui toevoegen. Afwerken met olijfolie extra vergine, zout en peper. In bepaalde recepten wordt ook look en salie gebruikt.

Extra foto's

Plaats een reactie