Eten bij Danilo Ciavattini

Sinds verleden jaar heeft Viterbo er een nieuw restaurant bij: het restaurant van Danilo Ciavattino. Na enkele mooie ervaringen bij bekende koks, heeft Danilo zelf een restaurant geopend in Viterbo. Het is gelegen in een zijstraatje van het plein waar de Fontana Grande staat. Het restaurant is mooi ingericht en er zijn 2 zalen voor in totaal 30 personen. Na amper 1 jaar behaalde de chef reeds een Michelin ster!

De gerechtjes zijn superlekker en verfijnd. De chef maakt gebruik van locale producten en op de menukaart staan tal van traditionele locale gerechten zoals acquacotta (soep met stukken groenten) en pignataccia uit Viterbo. Pignataccia is een stoofpotje gemaakt met rundsvlees en ‘quinto quarto’, dat zijn de goedkopere en mindere delen van het rund.
Er is ook een keuze uit enkele degustatiemenu’ s, daarmee kan je zeker niet missen. Soms richt hij een avond in met een bepaald degustatiemenu, zoals met truffels, die komen van de tartuferia dichtbij.  De wijnkaart is beperkt, maar er is een mooie keuze van de betere wijnen uit la Tuscia. Danilo Ciavattini heeft niet voor niets een ster en enkele vermeldingen in vooraanstaande gidsen, zijn keuken is top.

Wij kwamen er op de middag tijdens de openingsuren van het restaurant. Er waren geen andere klanten. De chef en de vrouw die de bediening deed, bekeken ons en zeiden dat het restaurant nog niet open was. Toen we erop wezen dat het al 12u30 was, kregen we toch een tafel toegewezen. De vrouw was beleefd, maar niet erg spraakzaam als we probeerden in gesprek te gaan. Ik had me al aan haar voorgesteld en haar gezegd dat ik een artikel wou schrijven over het restaurant, maar er kwam nauwelijks reactie op. De chef was al die tijd in de keuken bezig en we zagen hem ook nu en dan te voorschijn komen in het restaurant. Hij deed zelfs niet de moeite om ons te bekijken, we kregen geen woord van hem. We dronken een lekker wijntje van de cantina Pacchiarotti uit Grotte di Castro. Aangezien onze fles niet leeg was, vroegen we het kurk om de fles te kunnen meenemen naar huis, zoals gebruikelijk is in Italië en zoals we dikwijls doen. De vrouw antwoordde ons dat dit niet kon wegens de wet.

Met deze is het artikel geschreven. Het eten was echt wel heel lekker en verrassend. Maar een restaurantbezoek moet een totaalbelevenis zijn. En dat ontbrak. Geen restaurant dus waar we terugkeren. Geef mij dan maar een simpele pizzeria waar men vriendelijk is en waar er sfeer is…

Ristorante Danilo Ciavattini, via delle Fabbriche 20-22, Viterbo. Tel. +39 0761333767

Extra foto's

Plaats een reactie