Elephas Antiquus

In juli 2013 ontdekte een inwoner van Castel Cellesi (deelgemeente van Bagnoregio) tijdens een wandeling stukken van een skelet. De autoriteiten werden op de hoogte gebracht en het stuk weg waar de stukken gevonden werden, werd afgesloten. Deze weg bevindt zich op 2 km buiten het centrum van het kleine en mooi dorpje Castel Cellesi. Het najaar was regenachtig en men besliste om de opgravingen te hervatten na de winter.

In juni 2014 werden opgravingen uitgevoerd door de universiteit van Firenze, onder leiding van Professor Mazza, paleontoloog. Er werd 2 weken gegraven en uiteindelijk werd een bijna volledig skelet opgegraven van een “Palaeoloxodon Elephas”, of een Elephas antiquus. Deze mammoet heeft ongeveer 1 miljoen jaren geleden geleefd, was 4m hoog en woog 10 ton. Het zou om een volwassen mannelijk dier gaan. Deze soort is ongeveer 70.000 jaren geleden uitgestorven. Het is de grootste elefant die ooit bestaan heeft in Europa. In 1940 werd een ander exemplaar gevonden in Grotte Santo Stefano. Dit skelet bevindt zich in het museum in Genova.

Heel de gemeente van Castel Cellesi met zijn 300 inwoners was in de ban van deze ontdekking. Het cultureel comité dat in 2011 opgericht werd om de diverse activiteiten tijdens de zomer in het dorp te organiseren, werd omgevormd tot een archeologische vereniging. De burgemeester van Bagnoregio heeft nu een ambitieus project om van de locatie een wetenschappelijk laboratorium te maken voor studenten in Italië en Europa.

Extra foto's

Plaats een reactie