Een stukje Provence in Viterbo

Eind juni en begin juli kleuren de velden in de streek van Viterbo paarsblauw. Het landschap vormt een afwisseling van lavendel-, graanvelden en blauwe lucht. Een waar spektakel voor de ogen!

Een lavendelveld in Viterbo

Lavendelvelden zijn zeldzaam in Italië, maar hier in la Tuscia Viterbese (in het bijzonder Tuscania en Viterbo), lijkt lavendel de ideale locatie gevonden te hebben, toen de plant een tiental jaren geleden werd ingevoerd. Lavendel paste zich hier goed aan aan het klimaat en de grond, en heeft geen irrigatie nodig. Als het weer te droog is, kan het zijn dat er wel iets minder bloemen zijn.

De geneeskrachtige eigenschappen van lavendel zijn van oudsher gekend. Enkele druppels essentiële lavendelolie op de slapen volstaan tegen hoofdpijn. De olie verstuiven helpt om beter te kunnen ademen. Ook littekens genezen gemakkelijker en de olie verzacht insectenbeten, en werkt zelfs preventief tegen vervelende muggenbeten (dat laatste kan ik persoonlijk bevestigen!).
Tal van cosmeticaproducten (zeep, douchegel, gezicht- en handcrèmes..), en lekkernijen (confituur, honing, likeur…) zijn afkomstig van lavendel.

Inmiddels zijn er verschillende kwekers aan de slag gegaan met lavendel, waaronder Marco en Anna in Viterbo. Naast hun charmeverblijf Podere dell’ Arco ligt een groot lavendelveld, waarvan ze de lavendel verwerken. Hun cosmeticaproducten op basis van lavendel zijn volledig natuurlijk, zonder toevoeging van chemische middelen. In 2020 was de desinfecterende handgel van lavendel het product van het jaar…
Anna verwerkt de lavendel ook in haar confituren en in haar gebak, waarmee ze haar gasten verwent. Wat een delicatesse!

Marco en Anna in hun winkeltje
Het fijn en luchtig gebak van Anna, waarin ze soms ook lavendel verwerkt

In Tuscania kan je kennismaken met Olindo. Hij was één van de eersten die lavendel introduceerde in Tuscania. Via Huisitalie kan je hem tijdens een demonstratie lavendelolie zien distilleren.

Olindo aan het werk tijdens een demonstratie


Gedurende het eerste weekend van juli gaan in Tuscania lavendelfeesten door. Het anders ook al mooie centrum is dan nog gezelliger dan anders, met ontelbaar veel kraampjes met allerlei lavendelproducten. Ook de restaurants en bars serveren dan speciale gerechten en dranken waarin lavendel verwerkt is.

Contacteer Huisitalie voor je verblijf in Podere dell’ arco of andere verblijven in la Tuscia en ontvang nuttige en interessante tips voor je verblijf!
[email protected] of telefoneer +32 (0)496393832

Plaats een reactie