Een pareltje in Urbino

De toeristen die naar het mooie universiteitsstadje Urbino gaan,  bezoeken vooral het Palazzo Ducale en het geboortehuis van Rafaël. Maar er is een kerkje met prachtige fresco’ s dat je zeker niet mag overslaan: het Oratorio di San Giovanni Battista.

De geschiedenis van het kerkje gaat terug tot 1365, toen het kerkje gebouwd werd in opdracht van de broederschap San Giovanni Battista. Het maakte ooit deel uit van een klooster waar zieke pelgrims verzorgd werden.

De vier wanden van het kerkje zijn beschilderd. De achterwand toont scènes uit het leven van Johannes de Doper, maar ze zijn niet goed bewaard. Op de linkerwand van de kapel is er o.a. een madonna met kind tussen de heilige San Sebastiano en San Giovanni Battista. Achter het altaar is er een kruisiging van Christus.

 

Maar het is vooral de rechterzijde van de kerk die opvalt. In 1416 schilderden de gebroeders Salimbeni deze wand met schitterende fresco’ s die nog mooi bewaard zijn gebleven en één van de belangrijkste realisaties van de internationale gotiek zijn. Opvallend zijn de mooie kleuren en de details (bijvb. de details met parelmoer, goud..). De fresco’ s vertellen het verhaal van Johannes de Doper in verscheidene cycli waaronder de aankondiging van de Engel van de geboorte van Johannes, de doop van Jezus, de preek, de kruisiging….

 

Een klein juweeltje die een bezoek meer dan waard is! Ook de uitleg van de man aan de kassa was zeer interessant.

Oratorio di San Giovanni Battista, via Federico Barocci 31 (onder de rocca Albernoz)

Extra foto's

Plaats een reactie