Donna Olimpia en San Martino al Cimino

In het prachtige dorpje San Martino al Cimino staat een imposant gebouw: het vroegere palazzo Doria Pamphilj. Dit palazzo was lange tijd gesloten voor het publiek en diende als congrescentrum. Het is nu recent terug open en je kan het bezoeken (info en reservatie: tel. +39 3478709572)

De geschiedenis van San Martino al Cimino wordt bepaald door de figuur van Donna Olimpia (1591-1657). Hieronder het pittig verhaal:

Olimpia Maidalcini, ‘Donna Olimpia’ genaamd, was afkomstig uit een eenvoudige familie. Ze was echter ambitieus en op geld belust en  ze kon ze met haar charmes een rijke burgerman verleiden om met haar te trouwen. Toen die kort na hun huwelijk stierf, had ze het gemunt op de 27 jaar oudere Pamphilio Phamphilj. Zijn broer was een rijzende ster in het Vaticaan en bracht het met de charmes en het geld van Donna Olimpia tot paus met de naam Innocentius X. Donna Olimpia overleefde vanzelfsprekend haar oude echtgenoot. Ze werd één van de meest invloedrijke vrouwen en ze speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Rome in de 17e eeuw. Ze kreeg zelfs de bijnaam ‘la papessa’ (pausin). Er werd gefluisterd dat ze in het geheim de minnares was van de paus.

Na de dood van Pamphilio, kreeg Donna Olimpia de landerijen en de abdij van San Martino van haar schoonbroer, de paus, en kreeg ze ook de titel van ‘principessa van San Martino al Cimino’. Dit was bedoeld als tegengewicht voor de machtige familie Farnese in la Tuscia. Donna Olimpia wilde de vervallen gebouwen van het klooster herstellen en gaf aan tal van architecten, o.a. aan Borromini, opdracht om het dorpje en de kerk te verbouwen. In die tijd werden ook de typische huisjes van het dorpje gebouwd, die dienden als woning voor de arbeiders die aan de verbouwing meehielpen.

Aan de kerk werden er 2 torens werden toegevoegd.  San Martino kreeg in die tijd zijn vorm, zoals het nu nog bestaat. Vanuit de lucht kan je zien dat het dorpje ovaalvormig is, net zoals het Piazza Navona in Rome.

Donna Olimpia liet ook een paleis bouwen links van de kerk. Er was een heel opmerkelijk cassettenplafond in haar slaapkamer,  dat met een katrol kon neergehaald worden om het volume van de kamer te verminderen (voor de verwarming). Toen de paus Innocentius X stierf in 1655, zou ze 2 kisten van goud uit het vaticaan meegenomen hebben. Ze verliet haar residentie in Rome aan de Piazza Navona en keerde terug naar San Martino. Ze verbleef er tot ze stierf in 1657 aan de gevolgen van de pest. Ze liet een gigantische erfenis achter. In de kerk kan je haar graf nog zien.

sanmartino2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Breng ook eens een bezoek aan het museum van de vroegere abdij, het geeft een idee van de rijkdom van de kerk van San Martino. Hiervoor moet je wel aanbellen bij de pastoor. Hij heeft de sleutel.

Extra foto's

Plaats een reactie