Donna Olimpia en San Martino al Cimino

In het mooie dorpje San Martino al Cimino in de provincie Viterbo staat een imposant gebouw: het vroegere Doria Pamphilj. Dit gebouw was lang gesloten en diende enkel als congrescentrum, maar is nu recent opnieuw geopend voor het publiek.

De geschiedenis van het dorpje wordt bepaald door de figuur van Donna Olimpia. Hieronder het verhaal:

Olimpia Maidalcini, ‘Donna Olimpia’ genaamd, was afkomstig uit een eenvoudige familie. Ze was echter ambitieus en op geld belust en ze kon met haar charmes een rijke burgerman verleiden om met haar te trouwen. Toen die kort na hun huwelijk stierf, had ze het gemunt op de 27 jaar oudere Pamphilio Phamphilj. Zijn broer was een rijzende ster in het Vaticaan en bracht het met de charmes en het geld van Donna Olimpia tot paus met de naam Innocentius X. Donna Olimpia overleefde vanzelfsprekend haar oude echtgenoot. Ze werd één van de meest invloedrijke vrouwen en kreeg als bijnaam ‘la papessa’ (pausin). Er werd zelfs gefluisterd dat ze in het geheim de minnares was van de paus. Na de dood van Pamphilio, kreeg Donna Olimpia de landerijen en de abdij van San Martino van haar schoonbroer, de paus, en kreeg ze ook de titel van ‘principessa van San Martino al Cimino’. Donna Olimpia wilde de vervallen gebouwen van het klooster herstellen en gaf aan tal van architecten, o.a. aan Borromini, opdracht om het dorpje en de kerk te verbouwen. De 2 torens werden in die periode aan de kerk toegevoegd.
San Martino kreeg in die tijd zijn vorm, zoals het nu nog bestaat. Doria liet ook de huizenrijen bouwden zoals je nu nog kan zien en voorzag een interessante financiële tussenkomst voor wie in het dorp kwam wonen. Vanuit de lucht kan je zien dat het dorpje ovaalvormig is, net zoals het Piazza Navona in Rome.
Donna Olimpia liet ook een paleis bouwen links van de kerk. Er was een heel opmerkelijk cassettenplafond in haar slaapkamer,  dat met een katrol kon neergehaald worden om het volume van de kamer te verminderen (voor de verwarming). Toen de paus Innocentius X stierf in 1655, zou ze 2 kisten van goud uit het vaticaan meegenomen hebben. Ze verliet haar residentie in Rome aan de Piazza Navona en ze keerde terug naar San Martino. Ze verbleef er tot ze stierf in 1657 aan de gevolgen van de pest. Ze liet een gigantische erfenis achter. In de kerk kan je haar graf nog zien. Het vroegere palazzo Doria Pamphilj is nu dus terug open voor het publiek. Zeker de moeite!

Extra foto's

Plaats een reactie