Wandeling in de Valle dei Calanchi

De Cività di Bagnoregio ligt in een kraterlandschap, de ‘Valle dei Calanchi’ genoemd. Dit is een waardevolle zone op gebied van fauna en flora en wordt gevormd door formaties van klei, die door de eeuwen heen veel veranderingen hebben ondergaan.

Sommige formaties worden genoemd naar de vorm die ze hebben. Zo wordt de spitse steenformatie die zich achter de Cività bevindt, de ‘kathedraal’ genoemd door zijn spitse vorm (zie linkse foto hieronder). De foto aan de rechterkant verwijst naar de Dom van Milaan. De laatste jaren is de dom echter afgebrokkeld zodat je er nu geen dom meer in herkent. Je kan je wel een dom voorstellen als je de fijne witte structuur ziet van wat er van overblijft.

IMG_9425IMG_9441

 

 

 

 

 

 

 

Jaarlijks organiseert de plaatselijke pro loco een wandeling in de vallei. We waren er als enige niet-Italianen bij in mei en beleefden een lastige maar onvergetelijke dag!

 

We verzamelden ‘s morgens voor een uitgebreid ontbijt in het bos waar de wandeling startte. De organisatie was uitstekend, er waren een honderdtal mensen ingeschreven.

valle1

Na het ontbijt begon de tocht in de vallei. Het was een wandeling met dalen en stijgen. Soms waren koorden nodig voor de grote dalingen, maar we hadden een fantastisch zicht en we konden tal van mooie foto’ s maken.

 

IMG_9411IMG_9428

 

 

 

IMG_9470IMG_9424

Uiteindelijk na enkele uren gewandeld te hebben, was het einde in zicht en werden we beloond op een heel uitgebreide picknick in de località Sant’ Antonio. De organisatie had een uitgebreid menu voorbereid op een weide met een mooi kapelletje. Dit kapelletje is eigendom van een Sardische schapenboer, die de weide een 50-tal jaren geleden gekocht heeft. Het kerkje dateert uit 1500 en de eigenaar was er fier op dat al zijn kinderen en kleinkinderen er gedoopt werden. Hij poseerde maar al te graag voor ons.

IMG_9444valle2

 

valle3valle4

 

IMG_9449

 

Ook het feestcomité was bereid om een foto te laten nemen. De organisatie was prima en de enthousiaste vrijwilligers verdienen een pluim!

valle6

Vanaf de weide hadden we een prachtig zicht op de omgeving. In de onderstaande foto herken je het oude centrum van Civitella d’ Agliano.

IMG_9435

Moe maar voldaan keerden we huiswaarts. Als je volgend jaar in de streek bent, probeer dan zeker dit evenement mee te maken. Het loont de moeite. Een gouden tip: zorg wel voor beter aangepast schoeisel dan hieronder!

IMG_9440IMG_9463

 

 

2 Responses to “Wandeling in de Valle dei Calanchi”

 1. Leni

  Hallo beste schrijver van het leuke verhaal over de wandeling in La Valle dei Calanchi.
  Wij gaan voor langere tijd naar Italië en zouden heel graag met deze wandeling meedoen in dit bijzondere gebied.
  Weet u nog waar men moet zijn voor de informatie en opgave?
  Het lijkt erop dat de affiche die u heeft geplaatst niet meer te zien is.
  Met hartelijke groet,
  Lenie

  • Ludwine Vanacker

   Dag Lenie, ik heb de affiche er terug opgezet. Deze wandeling wordt ieder jaar in mei georganiseerd door de Pro Loco van Bagnoregio. Een gelijkaardige wandeling wordt eveneens georganiseerd door de Pro Loco van Lubriano. Een aanrader!

Plaats een reactie