De positieve kant van toerisme.

De Cività di Bagnoregio, of het ‘stadje dat sterft’, ontvangt de laatste jaren steeds meer toeristen. Dit jaar zal het aantal toeristen zelfs 1 miljoen bedragen! Deze toename van toeristen is een enorme belasting voor het dorpje. De burgemeester heeft de laatste jaren een toegangsprijs gevraagd. Oorspronkelijk 1,5 euro per persoon, en sinds dit jaar zelfs 5 euro per persoon. De inwoners van Bagnoregio komen er wel gratis in, niet alle bezoekers zijn dus betalend.

De toeristische boom van de laatste jaren heeft echter ook een positief effect. De Cività di Bagnoregio heeft nationaal en internationaal heel wat aandacht gekregen en is nu kandidaat om opgenomen te worden in de werelderfgoedlijst van de Unesco. Hierdoor zullen er mogelijkheden zijn om het dorpje te onderhouden.
Door het systeem van een ingangsprijs, komt heel wat geld in de gemeentekas terecht. De toegangsgelden waren een schot in de roos. De laatste jaren zijn de gemeentelijk taksen tot 0 herleid en blijkt Bagnoregio nu de gemeente te zijn in Italië met de laagste belastingen. De gelden laten tevens toe om het toerisme te structureren en de werkloosheid in Bagnoregio te verminderen. De burgemeester Francesco Bigiotti wil dus dat de gelden terug naar de inwoners komen, wat een goede zaak is.

Dit jaar wil het gemeentebestuur ook een geste doen voor de families van Bagnoregio in moeilijkheden. De gezinnen met een laag jaarinkomen, kunnen tegen 24 november een aanvraag indienen bij de gemeente. Wie ervoor in aanmerking komt, krijgt een premie van 500 euro. Een mooi gebaar voor Kerstmis, dat ook erkenning kreeg van de prestigieuze prijs voor sociale projecten, ‘la formica d’ oro’.

Plaats een reactie