De Pietà in de dom van Orvieto

Iedereen kent de meest gekende Pietà van Michelangelo in de Sint-Pieterskerk in Rome. Maar wist je dat ook de dom van Orvieto een prachtige Pietà heeft?

De opdracht voor een beeldengroep werd oorspronkelijk toegewezen aan Raffaello da Montelupo, maar toen het stuk marmer in 1570 in Orvieto arriveerde, was die al overleden. Ippolito Scalza, geboren in Orvieto, en bekend architect en beeldhouwer, werkte al vanaf 1550 o.a. aan figuren aan de gevel van de duomo. Hij maakte uiteindelijk de beeldengroep van de dode Christus.

Ippolito Scalza werkte 9 jaar aan de Pietà, van 1570 tot 1579. De Pietà is gemaakt uit 1 marmerblok en is duidelijk geïnspireerd door de Pietà van Michelangelo. De groep stelt Maria voor met in haar armen de dode Christus. Achter hen zie je Nicodemus met een trap en hamer in zijn ene hand en nagels en tang in de andere. Rechts de wenende Maria Magdalena.
De Pietà werd onmiddellijk het belangrijkste werk in de kerk en overschaduwde zelfs oorspronkelijk de fresco’ s van Luca Signorelli.

De beeldengroep is zeer realistisch gebeeldhouwd en als je goed kijkt zie je enkele prachtige details zoals de vouwen in het doek rond het gezicht van Maria, de aders van Jezus en zijn wonden.

Extra foto's

Plaats een reactie