De oudste apotheek van Europa

In de wijk Trastevere, op het gezellig pleintje van de Piazza della Scala en naast de kerk van Santa Maria della Scala, ligt een verborgen juweeltje: de farmacia di Santa Maria della Scala. Het zou de oudste apotheek van Europa zijn.

De apotheek zou al gebouwd zijn in de tweede helft van de 16de eeuw door de paters karmelieten, die zich toelegden op chemie en wetenschappelijk onderzoek. Oorspronkelijk was de apotheek enkel bestemd voor de paters.

Op het einde van de 17de eeuw werd de apotheek opengesteld voor het publiek. Er werd een acqua della Scala gemaakt tegen de pest en ook het acqua di melissa was beroemd. De apotheek werd nog gebruikt tot in 1954 tot de paters stopten met de productie van allerlei preparaten en kruiden uit de kloostertuin.

Je kan op reservatie nog verschillende lokalen bezichtigen op de eerste verdieping (op het gelijkvloers is er een nieuwe apotheek). De verkoopzaal heeft nog het originele meubilair en vazen zoals het was in de 18de eeuw. Het beschilderde plafond en de vloer zijn uit de jaren 1800. Ernaast is er een zaaltje waar de grondstoffen werden opgeslagen en ook enkele beschilderde kasten met belangrijke medici zoals Hypocrates. De apotheek werd bezocht door pauzen en koningen. Ook onze koningin Marie Josephe was er klant aan huis. In het labo werden allerlei bereidingen gemaakt en in een klein aanpalend kamertje kan je zelfs zien hoe er pillen gemaakt werden.

Enkel te bezoeken na reservatie op nummer +39 065806233. Je kan ook aanbellen en aandringen en als je geluk hebt is er een pater die bereid is om je rond te leiden.

Farmacia della Scala, Piazza della Scala 23, Trastevere

Extra foto's

Plaats een reactie