De Garbatella wijk in Rome

Ten zuiden van het historisch centrum van Rome, onder de Testaccio wijk, ligt er een wijk die nog niet zo toeristisch is: Garbatella. Je bereikt de wijk gemakkelijk met de metro. Er is een metrostation met de gelijknamige naam op de lijn B. Je komt terecht in een authentieke wijk met een eigen sfeer, buiten de drukte van de stad, met veel groen, geen appartementsblokken, maar huizen met tuintjes, leuke restaurantjes en bars, marktjes, muurschilderingen…

De wijk werd gebouwd in 1920 als een sociale woonwijk in de tijd van Mussolini. Er is nog een gedenksteen hiervan in de toegangspoort aan de Piazza Benedetto Brin, waar onze wandeling ook startte.

 

Deze wijk werd gebouwd om onderdak te bieden aan de Romeinen die hun huis in het centrum van de stad moesten verlaten vanwege de bouwplannen van Mussolini. Het was vooral een arbeiderswijk waar veel mensen in de naburige Ostiense wijk werkten. De Albergo Rosso is één van de 4 grote gebouwen die hiervoor ook gebouwd werd.

De wijk bestaat uit ‘lotti’. Dat zijn groepen van woningen met een nummer en een centraal gemeenschappelijk tuin, naar analogie met de Engelse ‘Garden City’. Het was een sociaal project waar mensen over een tuintje beschikten en elkaar daar ook konden ontmoeten. Lotto nummer 24 bij de piazza Sant’Eurosia, bestond uit woningen met 2 verdiepingen. Deze woningen werden opgetrokken in een periode van slechts 5 maand en stonden als model voor de wijk.

 

In de wijk zijn er verschillende marktjes, waaronder een boerenmarkt in de via Francesco Passino. Deze markt is overdekt en open op zaterdag en zondag. Plaatselijke producenten bieden er hun waren aan zoals groenten, fruit, kaas, vlees… allemaal volgens het principe ‘chilometro zero’ (lokale productie).

 

We aten op het gezellige en rustige pleintje Piazza S. Eurosia in een trattoria ‘L’ acino Brillo’. Deze trattoria heeft een leuk terras met gekleurde stoeltjes waar je de klassieke gerechten kan proeven. Gekend voor verse visgerechten, lokale specialiteiten en lekkere wijnen.

 

Het is ook aan deze piazza waar Nanni Moretti met zijn vespa passeerde in de film Caro Diario. De Garbatella was zijn favoriete wijk.

Nog een mooi hoekje aan de Piazza Ricoldo da Montecroce is de Scala degli innamorati (de trap der verliefden), met een mooie fontein, de Fontana Carlotta.

Jammer dat de wijk er zo verloederd uitziet en er vuil bij ligt. Ondanks alles heeft de wijk een zekere charme behouden en is het zeker een bezoek waard!

 

 

Extra foto's

One Response to “De Garbatella wijk in Rome”

  1. Cristelle

    We waren er in mei en inderdaad een heel aparte wijk in Rome.

Plaats een reactie