De fontein van Pianoscarano

Viterbo is ook gekend als de stad van de fonteinen. In de gezellige middeleeuwse Pianoscarano staat een mooie fontein, ook wel de ‘Fontana del Cagnolino’ genoemd, of de fontein van het hondje. Aan de naam van de fontein is een verhaal verbonden:

Paus Urbanus V was in 1367 teruggekeerd uit Avignon naar Italië en hield met heel zijn gevolg halt in Viterbo. Op een dag passeerde één van zijn knechten voorbij de fontein. Het frisse stromende water uit de fontein fascineerde hem en hij waste er zijn hondje in. In die tijd was het water van de fontein echter heel kostbaar. De mensen uit de wijk hadden zelfs nog geen water in huis. Een vrouw, die dit zag gebeuren, protesteerde, maar de franse knechten beledigden haar. De inwoners van de wijk kwamen de vrouw ter hulp en er ontstond een vechtpartij, waarbij de arme vrouw gedood werd. Daarop kwamen alle inwoners van Viterbo in opstand tegen het pauselijk hof. Urbanus riep de hulp in van soldaten. De inwoners van Viterbo staakten de gevechten en vroegen om vrede, maar de leiders van de opstand werden gedood en als straf werd de fontein vernield.

Enkele jaren later, in 1376, werd de fontein terug opgebouwd, op dezelfde plaats van de oorspronkelijke 13de eeuwse fontein. De fontein is nog steeds een plaats waar mensen samenkomen en elkaar ontmoeten. Het is een gezellig pleintje.

Tijdens het jaarlijkse ‘Festa del Vino’ in september wordt er rond de fontein ook een ‘Palio delle Botte’ (een koers van wijnvaten) gehouden. Deze Palio is een traditie die dateert uit de 13de eeuw. Tijdens de wijnoogst, als de wijnvaten gespoeld moesten worden aan de fontein, werd er gestreden om het dichtst bij de fontein te kunnen komen. Wie in de kortste tijd zijn vat kon rollen tot aan de fontein, mocht op de eerste rij dicht bij de fontein staan. Elk jaar zijn er nu nog gedurende enkele dagen in september allerlei festiviteiten in de wijk. Er zijn muziekoptredens, allerlei standjes, eetfestijnen.. Wie aan de palio deelneemt moet een klimmend parcours van 300m afleggen met een leeg vat van 500 liter.

Extra foto's

Plaats een reactie