De biowijnen van Trebotti

Het mooie wijndorpje Castiglione in Teverina, op de grens van Lazio, Umbrië en Toscane, telt enkele befaamde wijnbouwers. Eén ervan is Trebotti, die we deze zomer bezochten.
De naam Trebotti (3Botti) staat voor de 2 broers en 1 zus Botti, die op een gepassioneerde manier biowijnen maken. De familie is afkomstig uit de Veneto en startte haar activiteit in Castiglione in 2003.
Ludovico Botti gaf ons een interessante rondleiding. Hij is, zoals zijn grootvader, agronoom van opleiding en was in 2012 één van de 12 meest verdienstelijke jonge landbouwers (Premio nuovi fattori di successo 2012).

Trebotti gebruikt vooral autotochtone druivensoorten van la Tuscia: Grechetto, Violone, Sangiovose en Aleatico. Hun druiven groeien op de vulkanische gronden rond het meer van Bolsena, het grootste vulkanische meer van Europa.

Trebotti heeft sinds 2006 een bio certificaat. Innovatie en eco-duurzaamheid dragen ze hoog in hun vaandel. Ze waren de eersten in Italië die hun ecologische voetafdruk berekenden en ze werken zeer energie en milieu bewust (ondergrondse cantina, geen chemische meststoffen, flessen kunnen na gebruik terug binnengebracht worden, recycleerbaar papier en karton…). Hun mascotte, de ezel Jane, houdt de olijf- en wijngaard onkruidvrij en zorgt voor een natuurlijke bemesting.

De ezel Jane is genoemd naar Jane Mansfield omwille van haar mooie ogen…

Het assortiment van Trebotti bestaat uit negen verschillende wijnen. Vier hiervan bevatten geen sulfieten. Hun sulfietvrije schuimwijn, de Ancestrale, is gemaakt van de druivensoort Manzoni Bianco. Deze druivensoort werd ontwikkeld in de jaren ’30 door een familieverwant, Prof. Luigi Manzoni uit de Veneto, en rijpt in een Etruskische grot van 2500 jaar oud, waar de temperatuur het hele jaar door constant blijft.

Ludovico voor de grot waar de Ancestrale ‘rust’.

Wie deze wijnbouwer wil bezoeken, kan contact opnemen met Huisitalie voor een bezoek met eventuele wijndegustatie (en hapjes). Dit kan reeds vanaf 2 personen. Ben je er in september, dan kan je het evenement ter gelegenheid van de wijnoogst meepikken. Dit evenement tussen de wijngaarden, staat in het teken van vino, arte en cultura.
Uw bezoek zeker waard!

Het evenement ‘vino, arte en cultura’ ter gelegenheid van de wijnoogst 2020.

De wijnen van Trebotti kan je in België verkrijgen via Marco Mancini (Luik). Link: www.mancini.be en www.oenotourisme.eu


Extra foto's

Plaats een reactie