Crostata

De crostata is een taart die je op veel plaatsen in Italië vindt. Het is een taart op basis van een zanddeeg belegd met confituur (of ook met andere vullingen zoals Nutella).
Ikzelf proefde al verschillende soorten crostata in Italië, o.a. bij een Italiaanse mama en ik kocht er ook al in een grootwarenhuis of ambachtelijke bakkerij of bar. En ik moet bekennen dat het niet mijn favoriete taart is. Ik vind een crostata meestal te droog en te zoet. Tot ik een foto kreeg toegestuurd van een vriendin die een crostata had gemaakt met een recept uit het kookboek ‘Mangiamo’ van Antoinette Coops en er heel enthousiast over was.
Ik besloot om deze ook te maken en het was mijn beste crostata ooit!
Ze is heel gemakkelijk te maken en vlug klaar. Bovendien blijft ze ook verschillende dagen nadien nog lekker, tenminste als er na 3 dagen nog iets van overblijft…

Ingrediënten:
250g bloem
120g koude boter in blokjes
100g suiker
2 eierdooiers
2 tl water
zeste van een halve citroen
snuifje zout
350 ml confituur (abrikozen, bessen, pruimen, …. mag ook slap zijn)

Werkwijze
Zeef de bloem en maak er een kuiltje in. Doe in het kuiltje de boter, suiker, eierdooiers, water, citroenzeste en zout in.
Kneed tot een samenhangend deeg en laat een uurtje rusten in de koelkast.
Vet een bakvorm van 24 cm in en bestuif met bloem. Rol driekwart van het deeg uit voor de bekleding van de taartvorm. Verdeel de jam over de taart en gebruik de rest van het deeg om de taart te versieren (stroken, figuurtjes…). Bestrijk het deeg eventueel met water voor een mooi kleurtje.
Bakken gedurende 35 à 40 minuten in een voorverwarmde oven op 175°.
Smakelijk!

Extra foto's

One Response to “Crostata”

  1. Danny

    Heerlijk! Beste crostata ooit!

Plaats een reactie