Club dei Brutti

In het mooie dorpje Piobbico in de Marken is er een speciale vereniging: de ‘club dei brutti’ of vertaald: de club der lelijkerds.

De geschiedenis hiervan gaat terug tot 1879. In dit jaar telde men in het dorp 128 vrouwen die niet getrouwd geraakten omwille van hun lelijkheid. Er werd hiervoor een vereniging opgericht, een soort huwelijksbureau avant la lettre.

In 1960 werd een nieuwe club opgericht met nieuwe idealen. Het doel is om de dominante rol van de uiterlijke schoonheid in onze maatschappij aan te klagen. Het motto is: lelijkheid is een deugd, schoonheid is een slavernij.

De eerste zondag van september is er ieder jaar een ‘Festival dei brutti’ en wordt er een nieuwe voorzitter gekozen. Het zijn al lang geen lelijkerds meer…

Dit festival wordt samen met de ‘sagra della polenta alla carbonara’ gevierd.

Intussen is dit kleine dorpje in de Marken met hun belangrijke boodschap erin geslaagd om Piobbico beroemd te maken tot ver buiten de grenzen van Italië. Wereldwijd zijn er al 25 afdelingen en 30.000 leden. Bekende leden zijn o.a. Giulio Andreotti, Mike Bongiorno…

 

Extra foto's

Plaats een reactie