De ‘Chiesa dei morti’

Urbania is een prachtig stadje in de Marken, genoemd naar de paus Urbanus 8, en met tal van monumenten uit de middeleeuwen en de 15de eeuw. Het is ook gekend voor zijn keramiek.

Eén van de meest bezochte attracties van de stad is echter de Capella ‘Cola’, gekend als de ‘Chiesa dei morti’. Sinds 1833 zijn hier 18 mummies ondergebracht, 12 mannen en 6 vrouwen, achter het hoofdaltaar.

Door een napoleontisch decreet van 1804 mochten de doden niet langer begraven worden in de kerken. De kerkhoven moesten verplaatst worden buiten de stad, en dit om hygiënische redenen. Het broederschap van de dood hielp met de verplaatsing en de registratie van de doden. Dit broederschap bestond al sinds 1567 met de bedoeling om de armen te begraven, de stervende bij te staan en aalmoezen te geven aan de armen. De broeders droegen tijdens ceremonies een wit kleed met zwarte kap erover.

Bij de opgraving van de lichamen vonden ze een aantal lichamen die op een natuurlijke wijze gemummificeerd waren. Een schimmel zorgde ervoor dat de lichamen na 400 jaar tamelijk intact gebleven zijn en zelfs met huid en haar geconserveerd zijn.

De enthousiaste gids vertelt met veel smaak en humor wie de mensen waren en waaraan ze gestorven zijn. In het midden staat er een prior van het broederschap. Er is ook een lichaam van iemand met het syndroom van Down. Verder iemand die gestorven is wegens een hartfalen, een vrouw die overleden is tijdens een keizersnede, iemand die vermoord werd, iemand met een heupbreuk, iemand die enkel op handen en voeten kon lopen, een goed gevoede priester en een arme magere persoon..

Een macabere maar leuke attractie!

Je betaalt voor een rondleiding 2 euro.

 

Extra foto's

Plaats een reactie