Castello di Montecalvello

Enkele kilometers buiten het dorpje Grotte Santo Stefano nabij Viterbo, is er een heel klein gehuchtje met slechts 90 inwoners, Montecalvello. Midden een oase van rust staat er een imposant kasteel met middeleeuwse borgo.

De geschiedenis ervan gaat terug tot de 8e eeuw. Het gehucht zou gesticht zijn door Desiderio, de laatste koning van de Longobarden. De borgo werd gebouwd in het begin van de 13e eeuw door Alessandro Calvello, die zijn naam aan het dorpje verleende. Daarna kwam het kasteel in handen van enkele belangrijke families zoals de Monaldeschi die het in de 15e-16e eeuw verbouwde en uitbreidde. In de 17e eeuw werd het kasteel het bezit van Donna Olimpia Maidalchini Pamphili Dora, de schoonzus van paus Innocentius X. In het kasteel is er nog een wapenschild dat verwijst naar de Monaldeschi en Donna Olimpia.

De geschiedenis van het kasteel is echter vooral verbonden met graaf Balthasar Klossowski de Rola, een hedendaags Frans kunstschilder, gekend onder de artiestennaam Balthus. Hij kocht het kasteel in 1970 dat toen in verval was en zelfs als graanschuur gebruikt werd. Hij restaureerde het kasteel en bracht er zijn atelier onder. Balthus, ook vriend van Fellini, was directeur van de Franse Academie in Rome en maakte er enkele van zijn meest gekende werken, die zich nu in het Louvre bevinden. Balthus stierf in 2001 en het kasteel is nu eigendom van zijn 2 zonen.

Aangezien het kasteel in privébezit is, kan je het niet bezoeken, maar je kan in de oude borgo lopen en in het kerkje binnenlopen. Op het einde van de borgo kom je op een binnenplein met een fontein. Vanaf dit balkon heb je een prachtig panoramisch zicht op de omgeving. Het kasteel diende ook als decor voor de film van Matteo Garrone uit 2015: Il racconto dei racconti.

 

Extra foto's

One Response to “Castello di Montecalvello”

  1. Osvaldo

    A lovely area really worth a visit, immersed in nature and deep into real Italian lifestyle… The castle is the evidence of ancient history, whose influence filled our ancestors’ lives and made Tuscia such a wonderful Place…

Plaats een reactie