Bucatini all’ amatriciana

In veel restaurants in Lazio, dus ook in Rome, zie je op de menukaart bucatini of spaghetti all’ amatriciana staan. Dit gerecht is oorspronkelijk afkomstig uit het kleine dorpje Amatrice (een dorpje in de provincie Rieti in Lazio), maar werd in heel Lazio bekend.

Je maakt het als volgt:

Pel 500g tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees fijn. Snij 120g gezouten spek in blokjes en laat bakken in een pan met 5 el olijfolie. Voeg de tomaten toe en breng op smaak met zout en chilipeper. Laat koken tot de saus voldoende is ingekookt. Laat de bucatini (325g) in een ruime hoeveelheid gezouten water al dente koken. Laat de pasta uitlekken en meng met de saus. Garneer met geraspte pecorino.

Er bestaan verschillende soorten recepten, soms zelfs met een ui erbij, maar telkens is er spek en tomaten in verwerkt, soms in andere hoeveelheden. In Lazio worden er ook nog andere soorten pasta hiervoor gebruikt: strozzapreti, piciarelli…

Meestal worden er bucatini gebruikt. Bucatini is een pasta die vooral in Lazio wordt gegeten. Ze hebben een ‘buco’ (een holte) in het midden, zodat ze gemakkelijk gaar worden. Er worden echter ook andere pastasoorten gebruikt zoals piciarelli en spaghetti. In het oorspronkelijk recept zou spaghetti gebruikt zijn en dit zou oorspronkelijk matriciana genoemd zijn (zonder a).

 

Plaats een reactie