De ‘bronzi dorati’ van Pergola

In Pergola in de Marken is er een museum in 1999 geopend om de ‘Bronzi Dorati da Cartoceto’ onder te brengen. De beelden werden toevallig gevonden door een landbouwer in 1946 in de wijk Cartoceto. De beelden stellen 2 mannen en 2 vrouwen voor. De mannen zijn ruiters van een hoge rang op een paard dat rijk versierd is. De figuren zijn niet geïndentificeerd en dateren uit de periode van 50 tot 30 jaar voor Christus.

De beelden zijn uniek. Er zijn slechts enkele ruiterbeelden uit de Romeinse tijd bewaard gebleven: de paarden van San Marco in Venetië en  het ruiterbeeld van Marcus Aurelius in Rome.

Het museum is gehuisvest in een voormalig klooster en de imposante bronzen beelden zijn te bezichtigen in een geklimatiseerde kamer. Pergola is een mooi stadje met vele oude kerken, een Palazzo Ducale en een theater. Het stadje is echter bekend geraakt door de ‘bronzi dorati’.

Extra foto's

One Response to “De ‘bronzi dorati’ van Pergola”

  1. Jan van Driel

    Een kopie of de originele standbeelden (bij ons bezoek werd in het midden gelaten waar de originelen staan) staan ook in het archeologisch museum in Ancona en dezelfde beeldengroep, maar dan een volledig intacte kopie, staat ook op het dak van datzelfde museum in Ancona. Vlak bij het archeologisch museum zijn ook de resten van een amfitheater te bekijken en in de haven staat een beetje verloren de triomfboog van Trajanus. Deze triomfboog is zeker de moeite waard om te gaan bekijken, maar helaas op een lelijk haventerrein.
    Niet ver van Pergola, tussen Castelleone di Suasa en Corinaldo ligt de Romeinse ruïnestad Suasa, waarvan nog maar een beperkt deel is opgegraven, maar wel een domus met fraaie mozaïeken, de resten van het forum en een redelijk intact amfitheater. Alleen te bezoeken in het hoogseizoen met rondleiding, maar vanaf de weg ook goed te bekijken (behalve de mozaïeken, die zijn afgeschermd). In het nabij gelegen San Lorenzo in Campo is een klein archeologisch museum met onder meer vondsten uit Suasa (alleen te bezoeken op afspraak en geopend op speciale feestdagen).

Plaats een reactie