Ambachtelijke pasta uit Lazio

Deze zomer leerde ik een klein ambachtelijk pastafabriekje kennen, gelegen in Canepina in het noorden van Lazio. Er is geen enkele aanduiding in de straat dat hier een pastafabriek ligt, je moet echt aanbellen op het juiste adres. Het ateliertje is piepklein en hun voorraadruimte nog kleiner. Maar de pasta die ze maken is fantastisch.

Het bedrijfje wordt gerund door vader Guido, moeder Luciana en de kinderen Michele en Sara, samen met nog 2 andere medewerkers. We kunnen niet in het atelier binnen wegens hygiënemaatregelen, maar we kunnen wel kijken aan de deur. Guido spreekt met veel passie over de pasta en de ingrediënten die ze gebruiken. Een lekkere pasta maken start immers met de selectie van de meest hoogwaardige grondstoffen. De bloem die ze hiervoor gebruiken wordt bij voorkeur uit de streek zelf gehaald. Er is o.a. een biologische lijn van pasta gemaakt met biobloem uit Montefiascone, een pastasoort met hennepbloem die uit Canepina zelf komt (de naam van het dorp verwijst naar ‘canapa’, het Italiaanse woord voor hennep). Hennep is rijk aan omega 3 en 6.

Ook de eieren voor de eierpasta zijn gegarandeerd biologisch en worden in een labo getest. Hier mag je zeker zijn dat er geen fipronil aan te pas komt!

De pastavormen worden gemaakt met bronzen mallen zodat de pasta de nodige consistentie en poreusheid heeft. Hierdoor blijft de saus beter kleven aan de pasta. Het droogproces gebeurt op lage temperaturen om alle karakteristieken en smaak van de pasta te behouden.

De pasta wordt verdeeld in winkels en restaurants in de streek. Onlangs heeft ook een sterrenkok op tv een pastabereiding gemaakt met de pasta van Fanelli, waardoor de vraag naar deze specifieke soort pasta gestegen is. Vanaf nu is deze pasta ook verkrijgbaar in België via de website www.olijfoliewebshop.com.

 

Extra foto's

Plaats een reactie