1 mei op zijn Italiaans

Het feest van 1 mei wordt in vele landen ter wereld gevierd. Terwijl dit bij ons eerder een dag is met politieke uitspraken, is dit feest in Italië ook synoniem voor de traditionele picknick in open lucht. We waren er dit jaar bij in Lazio!

In Grotte Santo Stefano verzamelden we met een groep vrienden. Iedereen had iets mee voor de picknick, er was zelfs een wagen met tafels en stoelen. Langs een mooie niet geasfalteerde weg midden de natuur, reden we naar het oratorio SS Salvatore. Daar is er ieder jaar een sympathiek feest met eerst een mis in het kleine kerkje uit de 12e eeuw. Er heerste een gezellige drukte met verschillende kraampjes met porchetta, noten en gedroogde vruchten, en een stand van de bloedgevers. De plaats is een Etruskische site, maar daarover nog meer uitleg in een latere blog.

Ook de voorzitter van de manifestatie was aanwezig. De man is al jaren de voorzitter en had zelfs speciaal een parkeerplaats voor zijn mooie Fiat 500. Toen ik vroeg om een foto te nemen, antwoordde hij: ja, maar alleen van mijn auto, anders vechten de vrouwen voor mij, want ik ben veel te mooi…

 

Na een kleine wandeling, begon de picknick. Typisch voor het feest van 1 mei in Lazio zijn de bonen. Heel lekker in combinatie met een stukje pecorino en zelfgemaakte wijn van Tonino en Salvatore.


De tafel stond vol met wat iedereen meegebracht had: rijstsalade, worst en gerookte hem van eigen productie, brood met porchetta, fruitsalades, koekjes, likeuren…. Ook de radio die mee was zorgde voor de nodige ambiance en zang.

Een mooie en gezellige traditie! We leerden veel sympathieke mensen kennen en waren blij dat we erbij mochten zijn!
Grazie mille Salvatore, Manu, Luciano, Miranda, Paolo, Daniela, Tonino, Nadia, Giuliana….!

 

Extra foto's

Plaats een reactie