Parco Villa Trecci

Net buiten het Toscaanse stadje Montepulciano ligt een prachtige tuin die de meeste toeristen links laten liggen, omdat deze tuin pas in 2018 geopend werd en nog niet zo bekend is. We ontdekten deze tuin vorige zomer per toeval en het was voor ons echt een unieke ervaring!

Privébezit
Het parco Villa Trecci is gelegen in Montepulciano, een stadje in de Val d’ Orcia, één van de mooiste streken van Toscane. De eigenaars, de landschaps- en tuinarchitect Adelmo Barlesi en zijn vrouw historica Cinzia Sorlini, zijn geen onbekenden in het centrum van Montepulciano.
Ze zijn er eigenaar van enkele enoteca’ s en restaurants (zoals de recent geopende trattoria il Marzocco, de osteria Porta di Bacco en het ristorante il Nobile). Ze restaureerden ook verschillende historische palazzi (waaronder één op het marktplein) die ze ombouwden tot hotel en resort.
In 2015 begonnen ze met de aanleg van het parco Villa Trecci. Vanaf het park heb je een prachtig panoramisch zicht op het hoger gelegen Montepulciano.

Een genot voor al je zintuigen
De drie hectare grote tuin telt in totaal 400 verschillende mediterrane planten. Je krijgt bij de receptie een plattegrond om zo alle delen van de tuin te kunnen ontdekken. Het is een ware explosie van geuren en kleuren!
De ommuurde rozentuin is symmetrisch aangelegd met bloemenbedden en een fontein. Via de poorten aan weerszijden kan je de prachtige collectie Toscaanse rozen van de collectie Barni bekijken.

De orangerie is een opvallend gebouw in Toscaanse stijl. De grote citroenbomen in terracotta potten worden hier tijdens tijdens de koudere maanden ondergebracht. De orangerie is ook een ideale locatie voor de concerten, tentoonstellingen en andere evenementen die regelmatig in Parco Villa Trecci gehouden worden.
Voor de orangerie ligt een terras met waterpartij met een sculptuur van de kunstenaar Piero Barluzzi.

Verder zijn er nog tal van perken met struiken, grassen, geurige bloembedden, eeuwenoude olijfbomen, een klein bos … Het domein heeft ook een zwembad en een huis met een persoonlijke bibliotheek van de eigenaar met boeken over planten. Naast het domein hebben de eigenaars een luxueuze vakantiewoning met privézwembad en ze restaureerden ook een 13e eeuwse kapel tot unieke vakantiewoning met 2 appartementen (Chiesa San Bartolomeo).

Het laghetto delle Ninfee, een romantisch meertje, is gevuld met regenwater. De waterplanten, vissen en insekten, leven er in een perfecte symbiose samen. Aan de rand van het meertje is het zalig genieten op één van de terrassen tussen de vele beelden.

Ecologisch
Voor de irrigatie van de milieuvriendelijke tuin wordt enkel gerecycleerd regenwater gebruikt dat in ondergrondse waterputten wordt opgeslagen. Dat is opmerkelijk, zeker als je weet hoe droog het kan zijn in de zomermaanden in deze streek.
De eigenaars zijn er zo in geslaagd om een perfecte balans te vinden tussen de droge zomer, de koude winter, de kleigrond en de planten.

Praktisch
De tuin bevindt zich in de via di San Bartolomeo 22.
De toegangsprijs is 10 euro, kinderen tot 12 jaar zijn gratis.
De tuin is open voor het publiek van april tot oktober, elke dag behalve op zondag.
Openingsuren zijn: 10u-12u en 17u-19u (juli en augustus) en 15u30-17u30 (andere maanden). Tel. +39 0578321546

Vakantie bij Parco Villa Trecci
Voor een verblijf in een appartement van de gerestaureerde kapel kan je terecht bij Huisitalie (Chiesa San Bartolomeo). De klanten van Huisitalie krijgen bovendien gratis toegang tot de tuin en krijgen er ook tal van interessante tips bij van uitstappen, restaurantjes, activiteiten in de streek, zodat je Toscaanse verblijf een onvergetelijke ervaring wordt!
Link: https://www.huisitalie.com/huren/casa-san-bartolomeo/

Extra foto's

Plaats een reactie