De gemiddelde temperaturen in het noorden van Lazio zijn :

Maand Gemiddelde MIN Gemiddelde MAX
januari
februari 11°
maart 16°
april 17°
mei 22°
juni 12° 26°
juli 15° 30°
augustus 15° 28°
september 17° 26°
oktober 20°
november 13°
december

 

Dit zijn wel gemiddelde temperaturen. Dit betekent dat de temperaturen in de zomer overdag gemakkelijk kunnen oplopen tot boven de 30°. Gelukkig kunnen de temperaturen in de vallei van de Tiber in de zomermaanden tot 6 à 7° minder zijn dan in Rome. In Rome kan het in augustus op bepaalde dagen soms wel 40° zijn overdag. Veel Romeinen ontvluchten dan ook de stad naar het noorden van Lazio, waar de nabijheid van de meren voor verkoeling zorgt.

Ideale vakantiemaanden zijn ook het voor- en najaar, hoewel je dan iets meer kans op neerslag hebt. In het voorjaar kunnen de temperaturen reeds aangenaam warm zijn. De lente is ook heel aangenaam, aangezien de dagen lang zijn en alles in bloei staat. In het najaar zijn de dagen korter, maar de temperaturen kunnen ook nog aangenaam zijn. Wij hadden in december al dikwijls mooie dagen en het weer was zelfs meestal warm genoeg om met korte mouwen rond te lopen.

De koudste maanden zijn meestal december en januari, maar de feestelijke kerst- en nieuwjaarssfeer kunnen de lagere temperaturen ruimschoots compenseren…