Castello Orsini in Soriano nel Cimino

Als je het mooie stadje Soriano nel Cimino nadert, valt onmiddellijk het imposante kasteel Orsini op, dat het mooie dorpje domineert. Het kasteel heeft al een hele geschiedenis achter de rug.

Het werd gebouwd in de 13de eeuw en was ooit het zomerverblijf van Paus Nicolo 3, die er in 1280 stierf. Gedurende de volgende eeuwen kwam het kasteel in handen van verschillende adellijke families, zoals de Orsini, Borgia, Della Rovere, Albani, Chigi. Daarna kwam het handen van de Heilige Stoel.

Het kasteel is echter vooral gekend door zijn laatste bestemming die het had: sinds 1848 was het een gevangenis onder de pauselijke staten en in 1871 werd de Italiaanse staat eigenaar. Het bleef al die tijd een gevangenis. Slechts in 1989 werd de gevangenis definitief gesloten.

Daarna werd het kasteel vooral gebouwd voor tijdelijke tentoonstellingen. Het kasteel kostte echter veel geld aan onderhoud, zodat de Italiaanse staat in 2014 geen andere uitweg zag om het kasteel te huur te zetten. Er was weinig interesse.

Momenteel is het kasteel onder beheer van de sociale cooperative ‘Il Camaleonte’. Je kan het kasteel bezoeken, echter alleen in het weekend.

Om het kasteel te bereiken moet je door de Porta del Ponte, de toegangspoort naar het oudste centrum van het stadje. Het is een stevige klim omhoog om het kasteel te bereiken, maar boven wordt je beloond door een panoramisch zicht op de omgeving.

Soriano heeft wel meerdere troeven: het dorpje is prachtig gelegen tegen de Monti Cimini. Het ligt in het natuurpark vlakbij het meer van Vico. In de omgeving zijn er veel bossen. In het dorpje zelf kan je nu ook sinds kort het Palazzo Chigi-Albano bezoeken met zijn prachtige Fontana Papacqua. Dit paleis lag er jaren vervallen bij, maar is sinds kort gerestaureerd. Het is ook enkel in het weekend te bezoeken.

One Response to “Castello Orsini in Soriano nel Cimino”

  1. Osvaldo

    You should not miss a holiday in this small town…. The perfect starting point for anche all’ round trip covering the rest of Tuscia. Etruscan and Medieval history is carved in every Stone, in every street, in every house of Soriano. Last but not least, from here you can reach so many fishing spots, which makes the perfect place to stay for Flyangling addicts!!!! ?

Plaats een reactie