Tuscania

Tuscania is een stadje met een rijk verleden, gelegen in het zuidelijk deel van de Maremma. Het was ooit een Etruskische stad, later Romeins. In de middeleeuwen was het een belangrijk centrum. Het heeft nog steeds zijn middeleeuwse ommuring en middeleeuws binnencentrum. In 1971 werd Tuscania zwaar beschadigd, er waren zelfs 31 doden. De franciscanerkerk is nog steeds niet opgebouwd. Het theater is inmiddels vervangen door een nieuw modern gebouw.

Tuscania is een gezellig stadje met veel kleine straatjes, oude palazzi, mooie kerken, goede restaurantjes, mooie pleintjes en een mooi marktplein met prachtige fontein…

 

 

 

 

 

 

 

Ieder jaar begin juli is er een lavendelfestival. Dan zijn er overal in de stad kraampjes met lavendelproducten. De bars en restaurants serveren dan ook dranken en gerechten op basis van lavendel. Een bezoek aan het nog niet erg toeristische Tuscania is zeker de moeite! Je kan er volgende bezienswaardigheden bezoeken:

Buiten de ommuringen zijn er twee pareltjes van kerken (gesloten op maandag) :

DSC_0297

Kerk van Santa Maria Maggiore

Deze kerk dateert uit de 8ste eeuw, maar werd herbouwd in de 12de eeuw. De kerk heeft 3 schitterend bewerkte romaanse portalen met een loggia en een roosvenster uit de 13de eeuw. Binnen vallen vooral de 14de eeuwse fresco’ s op over het laatste oordeel van de school van Giotto. De rechtse fresco’ s stellen de duivel voor die 3 vrouwen baart. Dit tafereel zou volgens de vrijwilliger in de kerk verwijzen naar de clarissen van het klooster in Tuscania, die gehoorzaamden aan de paus van Avignon (in plaats van aan Rome).

IMG_8493 IMG_8494

 

 

 

 

 

 

Kerk van San Pietro

Deze kerk ligt op een site van een Etruskische akropolis. Op de site staan aan de linkerkant 2 middeleeuwse torens en aan de rechterkant het voormalig bisschoppelijk paleis.

 

 

De bouw van de kerk startte in de 8ste eeuw. Ze werd verbouwd in de 11de en 12de eeuw. De façade is heel rijkelijk versierd met een 13de eeuws roosvenster met de beelden van de evangelisten.

IMG_0820IMG_0821

 

Binnen in de kerk zijn de kolommen met kapitelen van de 11de eeuw en er is een prachtige mozaïeken vloer. In de apsis zijn er fresco’ s uit de 12de eeuw. De kerk heeft een mooie crypte met veel Romaanse zuilen die allemaal uniek zijn. Deze crypte heeft in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw als decor gediend voor vele bekende Italiaanse films.

 

IMG_8510IMG_8515

 

 

 

 

 

 

 

 

Beide kerken worden onderhouden door vrijwilligers, die enkel fooien ontvangen van de bezoekers. De kerken zijn gesloten op maandag. Spijtig dat er geen fondsen voorzien worden voor zulke meesterwerken. De vrouw die de San Pietro kerk openhoudt, maait ook het gras rond de kerk en doet dit allemaal uit idealisme. Het is in haar familie reeds de derde generatie die de kerk openhoudt. Als zij er niet is, blijft de kerk gewoon dicht. Denk er dus aan om haar een fooi te geven.

Binnen de muren van Tuscania is er nog een derde oude Romaanse kerk uit de 8ste-9de eeuw: de kerk van Santa Maria della Rosa.

tuscania rosa

 

Aan de rand van het oude centrum van Tuscania is er een oud San Franciscanerklooster uit de 14de eeuw. Het is nu een gereputeerde academie geworden voor haute cuisine en patisserie (Boscolio Academy). Je kan er binnenstappen en vragen om de resten van de kerk te bezoeken. Er zijn nog goed bewaarde fresco’ s zichtbaar en een kruidentuin. Vanaf de kerk heb je een prachtig zicht op de kerk van San Pietro.

tuscaniakloosttuscaniaklooster

 

 

 

 

 

 

 

 

tuscaniafresco

 

Ook aan de rand van de stad is er de fontein van de 7 Canelle. Deze fontein is van etruskisch-romeinse herkomst en werd in 1309 volledig verbouwd met een rechthoekig bassin. Er zijn 7 verschillende hoofden van figuren afgebeeld die water spuwen. Recht tegenover de fontein is er een gezellig restaurantje, met een heel aangenaam buitenterras bij de fontein.

 

IMG_8573IMG_8571

 

Buiten de muren van Tuscania kan je de oude resten van de Via Clodia zien uit  de 3de eeuw voor Christus. Tuscania was een strategische plaats op de weg naar Rome. Deze weg lag tussen de via Aurelia en de via Cassia en verbond Rome met Etrurië.

viaclodia

 

Tenslotte moeten we ook nog vermelden dat Tuscania een belangrijke Etruskische vestiging was. Het museo archeologico necropoli is ondergebracht in een voormalig fanciscanerklooster en herbergt een prachtige Etruskische collectie van voorwerpen uit de necropolissen uit de omgeving.

 

De necropolissen Pian di Mola en de Tomba della Regina zijn te bezoeken na reservatie bij de toeristische dienst.

Enkele kilometers buiten het centrum van Tuscania is er een mooie Benedictijnerabdij: San Giusto. Heel erg de moeite!

1 review over “Tuscania”

  1. Nadine en Jan (Nevele)

    Centro Storico di TUSCANIA : een aanrader. Advies : koop in de kiosk op de parking (gelegen aan de muren van de oude stad) een biljet van 3 euro. Je kan er de ganse dag voor die prijs blijven staan en je ontvangt van de kiosk-bediende een mapje waarop de weg naar de belangrijkste bezienswaardigheden worden aangeduid. Op die manier kun je op ongeveer 3 uur de weg in de oude stad afleggen naar de bezienswaardigheden. Je gaat via een poort de stad binnen en verplaats je naar de Parco Torre di Lavello van waar je een ongelooflijk mooi panorama hebt op de streek en de oude basiliek van de 8° eeuw. De FONTANA DELLE SETTE CANNELLE is samen met het archeologisch museum (ligt heel dicht bij de poort langs waar je de stad verlaat) aanraders. We hebben geluncht in Ristorante LE 7 CANNELLE (gelegen rechtover de gelijknamige fontein) en konden enkel aangenaam verrast zijn van de kwaliteit en de prijs.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart