Abdij San Giusto

Deze abdij uit de 12de eeuw bevindt zich in een prachtige omgeving in de vallei van de rivier Marta, ongeveer op 4 km van het centrum van Tuscania. In de omgeving waren er vroeger Etruskische en Romeinse nederzettingen.

De oudste documenten tonen aan dat er op die plaats een klooster was van de orde van de Benedictijnen, die de regels van de Heilige Benedictus van Norcia volgden. In de 12de eeuw werd echter een nieuwe Cisterciënzer abdij gebouwd (van de orde van Cîteaux). Deze orde kende een grote groei in Europa in die periode.

Alle ruimtes van de abdij zijn nu nog zichtbaar: de kerk (voor het gebed), de kapittelzaal (voor discussies en onderwijs), het scriptorium (voor studie), de refter, de slaapzaal en cellarium (voor praktische activiteiten, handarbeid en voor het bewaren van voedsel). Er was ook een gedeelte voor lekenbroeders die niet clericaal waren maar toch leefden en werkten in de abdij. De abdij was volledig zelfvoorzienend. Er was een landbouwactiviteit, er werd zelfs leer verwerkt (nu is er nog een bassin zichtbaar) en er werden ook klokken gemaakt.

de kerk                                                                             de kapittelzaal

sangiusto7
sangiusto4

dormitorium of slaapzaal                                          met aanpalende toiletten (boven stromend water)

sangiusto5sangiusto6

Er waren echter verscheidene tekenen die er op wezen dat de regels van de orde van de Cisterciënzer orde niet streng werden toegepast en de abdij kwam onder controle te staan van andere abdijen, tot ze definitief gesloten werd in de 15de eeuw. Daarna kwam de abdij in verval en werd ze zelfs in de 19de eeuw omgevormd en gebruikt voor stallingen.

In 1990 kocht Mauro Checcoli, een ingenieur uit Bologna (en winnaar van een olympisch gouden medaille in Tokio 1964) samen met zijn familie de ruïnes van een herder, met de bedoeling om de abdij volledig in oorspronkelijke staat te herstellen. Het resultaat is prachtig!

De abdij San Giusto is nu een biologisch landbouwbedrijf  en wordt gebruikt als polyvalente plaats (voor bezoekers, kunstenaars, trouwfeesten…) Je kan de abdij bezoeken in de zomer elke dag van 9-12u en 15-18u. Het bezoek is gratis, maar in ruil vraagt men om producten te kopen van het landbouwbedrijf (essentiële oliën van lavendel uit de omringende lavendelvelden, olijfolie, pecorino kaas, honing).

1 review over “Abdij San Giusto”

  1. Willy en Leen De Ruyter/Vanthieghem

    Als vogelspotter was ik natuurlijk in de wolken toen ik tussen de boerenzwaluwen en huiszwaluwen ook rotszwaluwen heb waargenomen in die mooie abdij.
    Rotszwaluwen zijn in Belgie niet te zien, of misschien verdwaalde vogels… de laatste die werden gezien was in 2005 in Mechelen rond de kerktoren.
    Rotszwaluwen zijn donkerbruin, en hebben witte vlekjes op hun niet gevorkte gespreide staart.
    De abdij zelf is zeker de moeite waard om te bezoeken, zéér mooi gelegen in de natuur, mooi gerenoveerd en vriendelijke mensen die je ontvangen.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart