Civitella d’Agliano

civitella7Civitella d’Agliano is een uitgestrekte gemeente in de provincie Viterbo, die grenst aan Umbrië. Het heeft een oud middeleeuws centrum dat je kan bereiken met een steile weg naar de toegangspoort. Het historisch centrum ligt op een heuvel die uitziet op de vallei van de Tiber. Deze positie maakte van het stadje een belangrijk strategisch punt in het verleden. Hiervan is nog de torre Monaldeschi op het marktplein getuige. Deze toren uit de 11de eeuw is één van de hoogste torens uit de regio en verwijst naar de Monaldeschi die hier voor lange tijd over het dorp meester waren. Vanaf de toren heb je een prachtig zicht op de omgeving: van Umbrië tot over de vallei van de calanchi van Bagnoregio.

 

 

 

 

civitelladaglian

civitelladagl

 

Civitella d’ Agliano is omringd met wijngaarden en olijfbomen. De locale druifsoort is de Grechetto. Sergio Mottura, de befaamde wijnbouwer uit Civitella, produceert enkele voortreffelijke en gerenommeerde wijnen op basis van de Grechetto.

Civitella d’ Agliano is een ideale uitvalbasis om de streek te verkennen. Je kan er verblijven in La tana dell’ Istrice (van Sergio Mottura). Het is een levendig dorpje met allerlei winkeltjes en in de zomer zijn er verscheidene activiteiten.

 

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart