Vulci

Deze belangrijke Etruskische stad grenst aan Montalto di Castro en Canino, maar is nu niet meer bewoond. Vulci was één van de 12 belangrijke Etruskische steden en werd gebouwd niet ver van de zee, langs de oever van de rivier de Fiora. In de oudheid was het een heel belangrijk centrum voor handelaars, ambachtslui en landbouwers. Nu is het een uitgestrekte vlakte die te midden van een natuurpark ligt.

Er zijn nog enkele Etruskische en Romeinse resten te zien, zoals de muren en de toegangspoort tot de stad, de resten van een tempel, een thermencomplex, een basiliek, de haven.

vulci5vulci4

 

vulci7vulci8

Langs de decumanus, de straat die door de stad liep, ligt er een villa uit de 1e-2de eeuw voor Christus. Deze indrukwekkende domus (‘La casa del criptoportico’) had een oppervlakte van 3300 m2 en bestaat uit 3 gedeeltes: een publiek gedeelte, een privaat gedeelte, en de badruimtes. Het grondplan is nog duidelijk zichtbaar. Onder de villa is er een prachtige zuilengalerij.

vulci9vulci10

 

Bij de ruïnes staat telkens een bord met een tekening van hoe het gebouw er vroeger moet uitgezien hebben, zodat je je een idee kan vormen.

Aan de overkant van de rivier ligt er een necropolis met enkele bekende Etruskische graven, waaronder de Tomba François. De tomba werd genoemd naar de vinder ervan in 1857 en wordt als één van de belangrijkste Etruskische monumenten beschouwd. De rijke decoraties en fresco’ s worden bewaard in het museo Torlonia in Rome. In de graftombe zie je enkel nog de indeling, enkele decoraties en Etruskische grafschriften. Deze graftombe is enkel te bezoeken met gids.

IMG_3830IMG_3832

 

In het archeologisch park is er een natuurlijk meertje en waterval gevormd door de rivier de Fiora: Lago Pellicone. Het meertje ligt heel mooi gelegen tegen een rotswand, in een canyon gevormd door de rivier Fiora. Je kan er in zwemmen. Het Lago Pellicone diende al verscheidene keren als decor voor enkele bekende Italiaanse films (o.a. Tre uomini e una gamba, Non ci resta che piangere…)

 

vulci2vulci1

Buiten het park ligt het Castello della Badia. Er is een nationaal archeologisch museum ondergebracht met enkele belangrijke vondsten van de opgravingen in Vulci. Over de Fiora ligt een Romeins aquaduct: de ponte della Badia.

vulci12

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart