Urbino (de Marken)

Urbino, in 1998 tot werelderfgoed van de Unesco verklaard, is de hoofdstad van de meest noordelijke provincie van de Marken (Pesaro Urbino). De skyline van deze stad word bepaald door het indrukwekkende Palazzo Ducale van Federico da Montefeltro met de vele torentjes. Het is ook de geboorteplaats van de renaissance schilder Rafaël. Urbino is ook een levendig universiteitsstadje met veel winkeltjes, restaurantjes, ateliers en gezellige terrasjes.

Palazzo Ducale

Urbino was al in de 13de eeuw in de machtssfeer van de graven van  Montefeltro. Federico di Montefeltro werd geboren in 1422 en wilde van Urbino de Ideale Stad maken. Hij liet het Palazzo Ducale bouwen en wilde de middeleeuwse stad ombouwen tot een voorbeeld voor alle renaissancesteden.

 

Nu is de Galleria Nazionale delle Marche hierin gevestigd, met een waardevolle collectie kunstwerken van Piero della Francesca, Titiaan, Rafaël…

Er zijn verschillende vertrekken met schilderijen waaronder het wereldberoemde schilderij ‘Città Ideale’, dat de ideale renaissancestad uitbeeldt, een werk van Piero della Francesca en de bouwmeesters Laurana en Bramante.

 

Het absolute hoogtepunt van het museum is echter het schilderij van Rafaël ‘Ritratta di Genildonna’ (of portret van een adellijke vrouw), of beter bekend onder de naam ‘La Muta’ (‘de stomme)’ .

Verder zijn er nog vertrekken met houtinlegkunst, keramiek, bronzen beelden… Het Palazzo Ducale heeft ook een mooie binnenplaats.

 

Het geboortehuis van Rafaël

De vader van Rafaël, Giovanni Santi, was hofschilder bij Federico da Montelfeltro, kocht het huis in 1460 aan. Het diende als woning en als atelier. In 1483 werd zijn zoon Rafaello er geboren. In het huis zijn nu nog originele werken van de vader en kopieën van de zoon te bewonderen. Rafaël bouwde een carrière uit bij Perugino, Michelangelo en Leonardo da Vinci. ‘La Muta’ in het Palazzo Ducale is het enige schilderij van hem dat zich in Urbino bevindt.

 

 

 

Verder zijn in de stad nog te bezichtigen:

  • De Dom, gebouwd in opdracht van Federico da Montefeltro. Het werd in 1789 door een aardbeving beschadigd en gerenoveerd on der de architect Valadier in neoclassicistische stijl.
  • Obelisk: deze Egyptische obelisk komt uit Rome en was een geschenk van paus Clementius XI aan zijn thuisstad Urbino
  • Fortezza Albernoz. Dit fort werd in de 14e eeuw in opdracht van de Spaanse kardinaal Albernoz gebouwd. Het fort is niet te bezoeken, maar het is een klim meer dan waard, want je kan er genieten van een prachtig uitzicht over de stad.
  • Het Joods Getto, Teatro Sanzio, Rafaël-monument, diverse kerken.

 

 

 

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart

Extra foto's

Vakantiehuizen in de buurt