Todi (Umbrië)

Niet ver van de grens met Lazio, ligt een lieflijk stadje in Umbrië: Todi.

todi2Reeds van ver valt de koepel op van de lager gelegen kerk Santa Maria della Consolazione. Het is één van de belangrijkste monumenten uit de renaissance in Umbrië. De bouw duurde van 1508 tot 1606 en wordt toegeschreven aan Bramante. De kerk heeft een grondplan van een Grieks kruis.

IMG_8909IMG_8910

Vanaf één van de parkings waar je de stad binnenkomt (en ook dicht bij deze kerk), kan je gratis de lift naar boven nemen naar het historisch centrum van Todi, dicht bij het pittoreske middeleeuwse Piazza del Popolo. Op deze piazza vind je het Palazzo dei Priori, één van de oudste paleizen in Italië (uit 1214), en het Palazzo del Capitano en het Palazzo del Popolo (beiden uit de 13de eeuw). Op het einde van het plein is er de laat Romaanse kathedraal uit de 12de eeuw, met o.a. paneelschilderingen over Petrus en Paulus van Lo Spagna.

 

todi11

todi1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet ver van de Piazza bevindt zich de middeleeuwse kerk San Fortunato met een opvallende spitse klokkentoren, die je kan beklimmen. De bouw van de kerk duurde van het einde van de 13de eeuw tot het einde van de 13de eeuw. De kerk heeft een mooi versierde façade, die een beetje doet denken aan de gevel van de dom van Orvieto. Het bovenste deel van de façade is echter niet afgewerkt. Binnen in de kerk is er rechts een fresco met een prachtige Madonna met kind (15de eeuw) te zien en vooraan in de apsis staan 16de eeuwse koorbanken. In de crypte ligt Fra Jacopone begraven. Hij was één van de eerste dichters in de Italiaanse taal en afkomstig van Todi.

todi3

todi7

 

 

 

 

 

 

 

todi4

todi6
 

 

 

 

 

Rechts van de San Fortunato kerk is de Piazzale IV Novembre met een mooi park, aangelegd rond de ruïne van een 14de eeuwse burcht.

3 reviews over Todi (Umbrië)

  1. Vanja Codée

    Vroeger veel omhoog gelopen zwaar dat wel. Later het liftje gevonden, en geweldige plek qua romantiek en een ontspannen sfeer ☺️

  2. Joost Rietveld

    Todi is een stad die je gezien moet hebben als je in Umbrië bent. Wel een stevige kuitenbijter.

  3. Zizzi

    Is a beutifull place .The Architectur is in excelent condicion..but is realy rely pity that have many many trafiec for auto’s in the city , this need be for beden becouse you canot walk tranquila and is bad the smok and gas for the auto’s for the historica things.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart