Tempio di Valadier (de Marken)

Langs de weg naar de grotten van Frasassi, bevindt zich een tempeltje gebouwd in de rotsen. Je hebt er een prachtig panorama op de omringende bergen en bergkloof.

Na een steile wandeling van 700m (langs een gemakkelijk begaanbaar pad) kom je aan bij een verborgen pareltje in de bergen: het tempeltje van Valadier. Het kerkje in travertin is achthoekig en werd gebouwd in opdracht van Paus Leo 12 in 1828 naar een ontwerp van de Italiaanse architect Giuseppe Valadier. Binnenin is er een copie van een marmeren beeld van de Madonna met kind, een werk van Antonio Canova. Het origineel bevindt zich in een museum in Genga. Ernaast bevindt zich een stenen kerkje, uitgehouwen in de rotswand. Dit kerkje diende vroeger als slotkloostertje voor benedictijnermonniken. Indrukwekkend en een bezoek meer dan waard!

2 reviews over Tempio di Valadier (de Marken)

 1. Ellen van Breda

  Super leuk om te bezoeken. Met een beetje fantasie zie je allemaal beelden in de stalagmieten.

 2. Jan van Driel

  De tempio is een fraaie kerkje op een vreemde plaats, namelijk in de ingang van een flinke (ondiepe) grot. De wandeling erheen is ook mooi, over een goed begaanbaar pad met regelmatig bankjes om even uit te rusten, het is namelijk continu klimmen, maar echt steil wordt het nergens. Beneden bij het begin van het pad is een parkeerplaats voor niet al te veel auto’s. Denk eraan om zelf wat te drinken mee te nemen, er is niets te koop.
  Tijdens de kersttijd zijn er kerststallen langs het pad, in de Tempio kun je daar foto’s van bekijken.
  Het mini kloostertje naast de tempio is ook heel apart om even in te gaan, het is in feite maar één ruimte, maar toch de moeite waard om even te bekijken.
  En als je dan toch in de Frasassi kloof bent ga dan zeker een bezoek brengen aan de Frasassi grot, een zeer indrukwekkende druipsteen grot. Maar met name in het hoogseizoen wel erg druk. Aan het eind van de kloof is een groot parkeerterrein met een “toeristen kermis”, een verzameling winkeltjes waar je alle bekende “toeristen meuk” kunt kopen, van Barbiepoppen tot namaakgeweren en werpsterren. Hier is wel een ruime keus aan eet standjes, die ongeveer allemaal hetzelfde bieden. Bij dit winkelplein is de kassa voor de kaartverkoop en hier vertrekken de bussen die je naar de grot brengen (bij de grot is geen parkeer gelegenheid), je kunt ook gaan lopen, een wandeling van circa 20 – 30 minuten, deels langs de rivier, deels langs de weg, best wel een aangename wandeling, we hebben het al een paar keer gedaan. In het hoogseizoen ga je in groepen (Italiaans-, Engels-, Duitstalig) met een gids de grot in en wordt er van alles uitgelegd. In het laagseizoen zijn de groepen klein en kun je een audiogids meekrijgen, maar een gewone gids gaat er ook altijd mee. De grot is fantastisch, echt de moeite waard. Voor de echte avonturiers zijn er ook speleologische tours, met overall en helm ga je dan echt de grot in, waar de gewone toerist niet komt.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart

Extra foto's

Vakantiehuizen in de buurt