Spoleto (Umbrië)

Spoleto is een prachtig en gezellig stadje in Umbrië, gelegen aan de Monteluco. Er zijn heel veel interessante monumenten en pittoreske straatjes. Een bezoek meer dan waard!

Je kan gemakkelijk de auto parkeren in de voorziene parkings en van daaruit kan je met gratis roltrappen en liften naar het hoger gedeelte van de stad.

Enkele bezienswaardigheden:

Bovenaan de stad is er het imposante 14de eeuwse Rocca Albernoz. Nu is er een museum in gevestigd, maar het was ooit een gevangenis. Vanaf de Rocca heb je een mooi uitzicht op de stad en de ‘Duomo’.

IMG_1693

In het bovenste gedeelte van de stad bevindt zich ook de Ponte delle Torri. Deze brug werd in de 13de eeuw gebouwd op de resten van een Romeins acquaduct. Deze brug met 10 bogen heeft een lengte van 230m en een hoogte van 80m. Je kan over de brug wandelen en je hebt er een indrukwekkend zicht op de ravijn van de Ticino.

spoleto5spoleto7

spoletokerkDe 12de eeuwse ‘Duomo‘ heeft een mooie Romaanse façade met mozaïeken, en een portico uit de Renaissance (15de eeuw). De façade is gebouwd in 3 delen (een Romaanse poort, daarboven een roosvenster en bovenaan 3 bogen). Er zijn heel wat kunstwerken te bewonderen in de kerk. Binnen in de kerk ligt er een authentieke oude vloer.IMG_1716

Het interieur werd door Bernini in de 17de eeuw ingericht. Bernini maakte ook een borstbeeld van paus Urbanus 8. In het rechtertransept is spoletokerk2er een graftombe van de schilder Lippo Lippi, die in Spoleto stierf in 1469. Deze tombe werd in opdracht van Lorenzo il Magnifico gebouwd en werd gemaakt door de zoon, Filippo Lippi.

 

 

 

 

 

 

Vooraan in de apsis zijn er prachtige fresco’ s van Lippo Lippi te zien die hij maakte met de hulp van zijn zoon: de aankondiging, geboorte, dood en kroning van Maria. Deze fresco’ s werden gemaakt tussen 1467 en 1469.

IMG_1717IMG_1719

 

 

 

 

Er zijn ook nog fresco’ s (Madonna con bambino) te zien in de Eroli kapel (onmiddellijk rechts)van Pinturicchio (uit 1497).

spoletokerk1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bekende architect Valadier maakte enkele altaren in de kerk en er is ook een kruisbeeld van Alberto Sozio te zien (12de eeuw). Vooraan rechts is er een icoon, die als geschenk aan de stad werd gegeven door Federico Barbarossa (1185).spoletokerk3

 

Dichtbij de Duomo bevindt zich het aartsbisschoppelijk paleis waar je het prachtig kerkje San Eufemia uit de 12de eeuw in Lombardische stijl kan bezoeken (tegen betaling).

spoletosantansano

In de stad zie je ook heel wat Romeinse resten. Er is een Romeins huis uit de 4de eeuw. Het Romeins amfitheater uit de eerste eeuw, werd pas in de vorige eeuw ontdekt. Dit theater wordt o.a. gebruikt voor het jaarlijkse festival dei due mondi.

IMG_1671

 

Het Piazza del Mercato is een gezellig druk pleintje, met veel terrasjes waar je lekker kan eten. Er zijn mooi beschilderde huizen en er is ook een barokke fontein.

spoleto3IMG_1685

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dichtbij de Piazza del Mercato is het kerkje van Sant’ Ansano, met de mooie crypte van Sant’ Isacco. In de kerk rechts is er een schilderij van Lo Spagna (Madonna col Bambino). Je kan nog de resten van een romeinse tempel zien aan de buitenkant van de kerk. Palend aan de kerk is de Arco di Druso e Germanico.

spoleto1

spoleto2

lospagna

 

IMG_1679

Verder vermelden we ook nog de San Domenicokerk uit de 13de eeuw met een mooie gevel in witte en rose marmer.

IMG_1655

Andere Romaanse kerken in Spoleto zijn: San Ponziano, San Gregorio Maggiore (met een koor gebouwd met Romeinse zuilen), San Pietro, San Giovanni e Paolo (met oude afbeelding van Franciscus).

Er is ook de San Salvatore kerk (waarvan de bouw reeds in de 4de eeuw werd gestart). Aan kerken zeker geen gebrek…

Wie bovendien gedurende de eerste twee weken van juli in Spoleto is, kan het Festival dei due mondi meemaken. Er zijn dan tal van optredens (dans, theater, film, muziek).

 

 

 

 

 

 

2 reviews over Spoleto (Umbrië)

 1. Sijf Benders

  Wij zijn vandaag in Spoleto geweest en wij zijn onder de indruk van het uitermate grote verschil tussen het ontstaan van Spoleto en wat we er vandaag aan troffen. Het is een schril contrast met al die loop loopbanen roltrappen en liften voor het gemak voor de inwoners als ook voor de toeristen. Wat een luxe. Wij hadden zoiets nog nooit gezien en er uiteraard ook van geprofiteerd. Van de parkeer garages zo op de rolbaan van één km .
  We hebben genoten van al het moois wat er te zien was.

 2. Jan van Driel

  Spoleto is inderdaad een leuke stad, goed te bewandelen, absoluut niet met de auto ingaan vanwege de nauwe straatjes. Er zijn ruime parkeerterreinen aan de rand van de stad en vanaf die parkeer plaatsen kun je met de gratis loopbanden onder de hele stad door. De loopbanden hebben op regelmatige afstanden tussenstations met goede aanduidingen waar je bent.
  Bij het amfitheater is ook een interessant archeologisch museum. De beide Romeinse triomfbogen liggen vlak bij elkaar, maar zijn in feite vrijwel helemaal ingebouwd in de aangrenzende huizen en daardoor helaas weinig opzienbarend.
  Je kunt een mooie wandeling maken rondom de Rocca Albernoz met uitzicht over de stad en aan de achterzijde een uitstekend uitzicht naar de Ponte delle Torri, een zeer indrukwekkend viaduct, het was echter toen niet mogelijk om erover te lopen (oktober 2016), misschien is dat nu weer wel mogelijk, maar als je hoogtevrees hebt zou je dat toch beter niet moeten doen.
  Wij vinden Spoleto een aanrader.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart