Sant’ Angelo in Vado (de Marken)

Op 25 km van Urbino (de Marken) ligt een mooi dorpje dat niet zo toeristisch is. Nochtans heeft het dorpje heel wat te bieden.

Sant’ Angelo in Vado, gelegen aan de rivier de Metauro, is vooral gekend voor zijn truffels. Ieder jaar in oktober is er een belangrijke beurs voor truffels. Het is ook het geboortedorp van de gebroeders Federico en Taddeo Zuccari (16de eeuw). De gebroeders waren in hun tijd heel bekend als schilders en hebben aan heel wat belangrijke gebouwen in heel Italië meegewerkt.

Het centrum heeft heel wat oude gebouwen en kerken:

Het stadhuis uit de 18de eeuw (Palazzo Fagnani), met ervoor het standbeeld van paus Clementius 14, in een zegenende positie.

santangelo5

 

santangelo10

 

 

Het klooster Santa Maria Extra Muros, waar er nu een archeologisch museum is ondergebracht met opgravingen uit de streek. Je kan ook het klooster bezoeken met de barokke kerk.

santangelo11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is een grote collectie kerkschatten en schilderijen o.a. van de gebroeders Zuccari. Ook de vader van de gebroeders Zuccari (Giampietro Zuccari) was een kunstenaar en er is een mooi bewerkte houten deur van hem.

santangelo13santangelo12

 

 

Enkele oude kerken, zoals de 15de eeuwse Chiesa di San Filippo, een achthoekige kerk met een imposante koepel en heel wat schilderijen van o.a. Ghiberti en Mancini.

santangelo8santangelo9

 

 

 

 

De Chiesa di Santa Caterina delle Bastarde. Deze kerk uit de 15de eeuw bevindt zich in een voormalig klooster waar weeskinderen werden achtergelaten. Belangrijk is het schilderij van de onthoofding van de Heilige Caterina en stucwerk uit de 17de eeuw.

santangelo21santangelo20

 

 

 

Domus del Mito: buiten het centrum werd op het einde van vorige eeuw een grote Romeinse villa uit de 1ste eeuw na Christus opgegraven. Het complex is 1000 vierkante meter groot en er is een goed bewaarde mozaïeken vloer met figuren uit de Romeinse mythologie.

santangelo14

De kerken en de Domus del Mito zijn enkel te bezoeken na afspraak in het archeologisch museum.

 

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart

Extra foto's

Vakantiehuizen in de buurt