Ronciglione

Ronciglione is een verborgen parel in het noorden van Lazio. Het ligt langs de pelgrimsroute de Via Francigena en de vallei van de Rio Vicano. Op korte afstand van Rome, Viterbo en het meer van Vico.

Ronciglione bestaat uit 2 delen: het oudste middeleeuwse gedeelte en het deel dat later gebouwd werd in de Renaissance. Je komt langs de Porta Romana uit de 17e eeuw binnen.

 

 

Het middeleeuws centrum van Ronciglione

Van zodra je de Porta Romana passeert, leidt een trap naar het hoger gelegen middeleeuws centrum. De oude borgo bestaat uit een hoofdstraat en een wirwar van steegjes. Het eerste kerkje dat je tegenkomt is de Santa Maria della Provvidenza. Dit stemmig kerkje dateert uit de 11e eeuw en is de oudste kerk van Ronciglione. Binnen vind je 15e eeuwse fresco’ s. In het jaar 1700 stortte het plateau in tufsteen waarop het kerkje zich bevond, in. Twintig jaar later werd het kerkje gerestaureerd in barokstijl.

 

Een beetje verder zie je een hoge vierkante toren van de Chiesa di Sant’ Andrea uit de 12e eeuw. Deze kerk in gotische stijl werd gebouwd toen het kleinere kerkje Santa Maria della Provvidenza te klein werd. In de 19e eeuw werden echter niet de nodige herstellingswerken uitgevoerd, zodat de kerk in verval was en verlaten werd. Nu staat enkel nog de gevel en de campanile overeind. Het schip van de kerk is is nu een pleintje met enkele kolommen. In de zomer wordt dit plein nu gebruikt voor evenementen.

 

 

Renaissance stadsgedeelte

Ronciglione was één van de belangrijkste bezittingen van de familie Farnese. Ronciglione kende in die tijd een economische en culturele opleving. Via de imposante Rocca kom je op het marktplein van het stadje.

In het midden van het plein zie je de Fontana Grande. Deze fontein wordt toegeschreven aan Vignola, de architect van kardinaal Alessandro Farnese, die ook in Caprarola in het imposante Palazzo Farnese werkte. Deze fontein werd gemaakt in het midden van de 16e eeuw en het wapenschild en de lelies op de fontein verwijzen naar de familie Farnese.

 

 

Op het plein zie je verder nog het Palazzo Comunale, eveneens uit de tijd van de Farneses (16e eeuw). De klokkentoren werd er later in de 18e eeuw aan toegevoegd.

Achter de fontein staat de 17e eeuwse duomo van S. Pietro, Catarina en Bartolomeo. De duomo dateert uit de 17e eeuw en is nu de belangrijkste kerk van Ronciglione. Binnen is er een triptiek uit de 15e eeuw, een werk van de Viterbese kunstenaar Gabriele di Francesco. Het stelt San Salvatore, de Maagd Maria en San Giovanni voor.

 

Musea

Ronciglione heeft 2 musea die de moeite lonen om te bezoeken:

Casa Museo di Mariangeli Virgili. Aan de Piazza degli Angeli kan je het huis bezoeken waar de 18e eeuwse Mariangeli Virgili gewoond heeft. Deze vrouw leefde in de 18e eeuw en was de moeder van armen, wezen, weduwen en behoeftigen. In het huis kan je tal van ex voto’ s bekijken. Er zijn bedankingen bij uit heel Italië voor hetgeen ze gedaan heeft.

Het museo della Ferriera is recent geopend en gaat over de ijzerontginning in Ronciglione, de oudste van heel Italië. Langs de Rio Vicano waren wel 15 ijzerontginningen die belangrijk waren voor Ronciglione. De laatste sloot in 1992.

 

Evenementen

Ronciglione is een levendig centrum met veel evenementen, waaronder ook een palio met paarden zonder ruiters. Maar Ronciglione is vooral gekend voor zijn carnaval, waar heel veel toeristen van heinde en ver op afkomen.

 

 

 

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart