Pitigliano (Toscane)

Pitigliano is een prachtig dorp gelegen in het zuiden van Toscane in de provincie Grosseto. Het is gelegen op een uitloper van vulkanische tufsteen tussen diepe ravijnen, aan de uitlopers van twee rivieren. Het gezellige stadje heeft zijn middeleeuwse karakter bewaard (geplaveide steegjes, overdekte passages, trappen, oude lantaarns).

Het heeft een rijke geschiedenis met verschillende monumenten die aan de verschillende periodes uit de geschiedenis herinneren. Pitigliano bestond al in de etruskische tijd. Overal verspreid in de stadsmuren en de omgeving van Pitigliano zijn er tomben te vinden. Daarna volgde een Romeinse periode en in de Middeleeuwen heersten de Aldobrandeschi gedurende 5 eeuwen over de stad. In de renaissance werd de Romeinse familie Orsini heerser over de stad. Je kan nu nog het Palazzo Orsini (uit de 13de eeuw) bezoeken. Ook het Fortezza Orsini en de zuil van travertijn (1480) met daarop een beer, het embleem van de familie Orsini, stammen uit die tijd. Later in de 17de eeuw heersten de Medici’s over de stad.

Pitigliano wordt ook wel ‘klein Jeruzalem’ genoemd, omdat een Joodse gemeenschap er zich in de 15de eeuw vestigde. Je kan nog steeds de synagoge en het joods kerkhof bezoeken.

De stad zelf is omgeven door belangrijke archeologische sites en etruskische graven en een necropolis. Andere monumenten die een bezoekje waard zijn: de Duomo (met een 18de eeuwse barokgevel en een campanile uit de middeleeuwen), de Chiesetta di San Rocco (een 12de eeuws kerkje in het laagste deel van het stadje met een renaissancegevel en klokkentoren met bogen). Maar ook de wijngaarden zijn een goede reden om de omgeving te bezoeken. De streek brengt enkele voortreffelijke DOC wijnen voort.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart