Orvieto (Umbrië)

Orvieto is een stad, schitterend gelegen in het zuiden van de regio Umbrië, op de grens met Lazio. De stad is van Etruskische oorsprong en is gelegen op een plateau van tufsteen. Orvieto heeft veel toeristische troeven: mooie monumenten, gezellige straten en pleintjes, leuke winkeltjes… Beroemd is ook de witte wijn van Orvieto, de ‘Orvieto Classico’.

De grootste toeristische bezienswaardigheid is echter de duomo, die algemeen aanzien wordt als één van de mooiste kathedralen van Italië.

Om Orvieto te bezoeken zijn er verschillenden mogelijkheden:

 • de grote parking van het station (Piazza della Pace, richting Orvieto Scalo) en vanaf daar de funicolare nemen naar de historische bovenstad. Deze parking is gratis. De toeristische dienst (aan het station), biedt een interessante pas aan (‘carta unica’) waarmee je toegang hebt tot de meeste bezienswaardigheden en musea. Ook een rit (heen en terug) met de funicolare is hierin begrepen.
 • Je kan ook de overdekte parking nemen (Campo della Fiera), die je vindt als je de richting van het historisch centrum volgt. Vanaf deze parking kan je gemakkelijk het centrum bereiken via roltrappen. De parking is wel tamelijk duur, maar je bent dan niet gebonden aan het sluitingsuur (20u30) als je ook ’s avonds in de stad wil blijven eten.
 • Dichtbij het centrum op de Piazza Cahen, waar de funicolare toekomt in de bovenstad, zijn er ook parkeerplaatsen, waarvan zelfs enkele gratis (tussen de witte stroken), maar deze zijn altijd vlug bezet.

Bezienswaardigheden:

De duomo van Orvieto

orvieto duomoOrvieto heeft een werkelijk schitterende kathedraal die met zijn vorm en zijn bonte versiering de overgang belichaamt van de romaanse naar de gotische periode. Als je vanuit het zuiden (van Bolsena) de stad nadert, heb je een prachtig zicht op de kathedraal en in de namiddag schitteren de mozaïeken in de zon. Uitleg over de kathedraal wordt in een apart artikel toegelicht.


Piazza Duomo

orvieto torre san maurizio
Naast de kathedraal staan ook andere interessante gebouwen op het grote en gezellige plein. Rechts van de duomo bevindt zich het 13de eeuwse Palazzo dei Papi. Dit paleis herbergt het museo dell’ opera (het museum van de kathedraal). Links voor de kerk is het Museo Faina. Het bevat een belangrijke verzameling Etruskische kunstwerken van de graaf Faino. Op de hoek van de Piazza Duomo met de via del dDuomo, staat een 14de eeuwse toren, de torre di san Maurizio met bovenop een bronzen beeld dat de uren slaat op de klokken.


DSC_0456Palazzo del Popolo

Dit paleis heeft een prachtig balkon, sierlijke ramen en kantelen. De bouw van dit paleis werd aangevat in de 12de eeuw.


Orvieto underground

IMG_1228Orvieto ligt op een ondergrond van vulkanische tufsteen. Meer dan 1000 grotten werden al vanaf de tijd van de Etrusken uitgegraven. Er is een interessante rondleiding om deze boeiende onderwereld te ontdekken (zie apart artikel hierover).

 


Pozzo San Patrizio

orvieto pozzo san patrizioDeze 16de eeuwse put werd in opdracht van paus Clemens VII gegraven om de stad van water te kunnen voorzien in geval van oorlog. Het is een knappe constructie van Antonio da Sangallo. De put is 62 m diep en er zijn 2 wenteltrappen die van elkaar gescheiden zijn, zodat de mensen en ezels elkaar niet zouden passeren.


Andere bezienswaardigheden

 • oude middeleeuwse stadswijk (met de kerk van San Giovenale)
 • DSC_042217de eeuwse Torre del Moro. Loont erg de moeite om te beklimmen, bovenaan heb je een prachtig zicht op Orvieto en de streek rond de stad
 • barokke kerk van San Bernardino
 • Etruskische necropolis (buiten de stadsmuren)
 • theater Mancinelli (kan bezocht worden)

4 reviews over Orvieto (Umbrië)

 1. Marc uit O

  Soms moet je wat geluk hebben. Of ervaring met Italiaanse steden. Bij de voorbereiding leek het ons meteen aangewezen om hier twee nachten te boeken.
  Op de terugweg vanuit het zuiden kom je, vijf km voor de stad, inderdaad op een parking van waaruit je een echt fantastische zicht hebt op die hooggeleden ommuurde stad.
  Het was rond 17 uur toen we de kamer in Hotel Oasi dei Discepoli betrokken. Het hotel ligt in de benedenstad en heeft een grote, bewaakte parking. Die avond bleven we in de benedenstad en genoten vanop het balkon van wat lectuur (voorbereiden wat de volgende dag zou komen) en van het avondlijk uitzicht op de ‘hoge’ stad.
  Rond 9.30 uur bracht een kleine bus ons de volgende morgen naar het middeleeuwse centrum. De bushalte vind je 300 meter om de hoek van het hotel. En daar zat dus ons geluk waarvan sprake in de eerste zin. Wij zagen de indrukwekkende Duomo drie keer: een keer rond 10 uur, een keer rond 14 uur en ook nog eens rond 18.30 uur.
  Telkens weer waren de kleuren van de gevel anders, feller, intenser.
  De laatste keer zetten we ons, moegelopen, op de Piazza Duomo (vlak voor de kerk) neer op een terras, bestelden een fles koele Orvietowijn en…. genoten.

 2. Luc en Gerda Zurings Metten Herk-De-Stad (Juli 2016)

  zeer mooie stad met mooie bezienswaardigheden. Lekker gegeten bij “Antica Bottega Al Duomo ” in een klein straatje recht tegenover de Duomo. Echt een aanrader

 3. Nadine en Jan (Nevele)

  Orvieto, ché bella cità etrusche e medievale! De Etruskische necropolis, de Torre del Moro, de Pozzo San Patrizio, de Pozzo della Cava (privaat uitgebaat), de Duomo, de middeleeuwse wijk, Orvieto Underground… allemaal adembenemend. Ristorante AL SALTAPICCHIO (Piazza XXIX Marzo 8) is een aanrader! Even buiten het toeristisch gebeuren, maar geweldig goede keuken en toch niet duur! 2 adviezen : kies voor de CARTA UNICA in de Toeristische dienst. Voor 20 euro per persoon kun je de meeste bezienswaardigheden bezoeken en kun je met de kabelspoorweg vanaf het station naar het begin van de Corso Cavour die je leidt naar Piazza Duomo. Ondertussen kun je genieten van ‘un gelato artigianale’ van gelateria LA MUSA, Corso Cavour 351.

 4. guido de winne vrt

  Orvieto zeer mooi.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart