Orvieto (Umbrië)

Orvieto is een stad, schitterend gelegen in het zuiden van de regio Umbrië. De stad is van Etruskische oorsprong en is gelegen op een plateau van tufsteen. Orvieto heeft veel toeristische troeven: mooie monumenten, gezellige straten en pleintjes, leuke winkeltjes… Beroemd is ook de witte wijn van Orvieto, de ‘Orvieto Classico’.

De grootste toeristische bezienswaardigheid is echter de duomo, die algemeen aanzien wordt als één van de mooiste kathedralen van Italië.

Om Orvieto te bezoeken kan je best de auto parkeren op de grote parking van het station en vanaf daar de funiculare nemen naar de historische bovenstad. De toeristische dienst (aan het station), biedt een interessante pas aan (‘carta unica’) waarmee je toegang hebt tot de meeste bezienswaardigheden en musea. Ook een rit (heen en terug) met de funicolare is hierin begrepen.

Bezienswaardigheden:

De duomo van Orvieto

orvieto duomoOrvieto heeft een werkelijk schitterende kathedraal die met zijn vorm en zijn bonte versiering de overgang belichaamt van de romaanse naar de gotische periode. Als je vanuit het zuiden (van Bolsena) de stad nadert, heb je een prachtig zicht op de kathedraal en in de namiddag schitteren de mozaïeken in de zon. Uitleg over de kathedraal wordt in een apart artikel toegelicht.


Piazza Duomo

orvieto torre san maurizio
Naast de kathedraal staan ook andere interessante gebouwen op het grote en gezellige plein. Rechts van de duomo bevindt zich het 13de eeuwse Palazzo dei Papi. Dit paleis herbergt het museo dell’ opera (het museum van de kathedraal). Links voor de kerk is het Museo Faina. Het bevat een belangrijke verzameling Etruskische kunstwerken van de graaf Faino. Op de hoek van de Piazza Duomo met de via del dDuomo, staat een 14de eeuwse toren, de torre di san Maurizio met bovenop een bronzen beeld dat de uren slaat op de klokken.


DSC_0456Palazzo del Popolo

Dit paleis heeft een prachtig balkon, sierlijke ramen en kantelen. De bouw van dit paleis werd aangevat in de 12de eeuw.


Orvieto underground

IMG_1228Orvieto ligt op een ondergrond van vulkanische tufsteen. Meer dan 1000 grotten werden al vanaf de tijd van de Etrusken uitgegraven. Er is een interessante rondleiding om deze boeiende onderwereld te ontdekken (zie apart artikel hierover).

 


Pozzo San Patrizio

orvieto pozzo san patrizioDeze 16de eeuwse put werd in opdracht van paus Clemens VII gegraven om de stad van water te kunnen voorzien in geval van oorlog. Het is een knappe constructie van Antonio da Sangallo. De put is 62 m diep en er zijn 2 wenteltrappen die van elkaar gescheiden zijn, zodat de mensen en ezels elkaar niet zouden passeren.


Andere bezienswaardigheden

 • oude middeleeuwse stadswijk (met de kerk van San Giovenale)
 • DSC_042217de eeuwse Torre del Moro. Loont erg de moeite om te beklimmen, bovenaan heb je een prachtig zicht op Orvieto en de streek rond de stad
 • barokke kerk van San Bernardino
 • Etruskische necropolis (buiten de stadsmuren)
 • theater Mancinelli (kan bezocht worden)

3 reviews over Orvieto (Umbrië)

 1. Luc en Gerda Zurings Metten Herk-De-Stad (Juli 2016)

  zeer mooie stad met mooie bezienswaardigheden. Lekker gegeten bij “Antica Bottega Al Duomo ” in een klein straatje recht tegenover de Duomo. Echt een aanrader

 2. Nadine en Jan (Nevele)

  Orvieto, ché bella cità etrusche e medievale! De Etruskische necropolis, de Torre del Moro, de Pozzo San Patrizio, de Pozzo della Cava (privaat uitgebaat), de Duomo, de middeleeuwse wijk, Orvieto Underground… allemaal adembenemend. Ristorante AL SALTAPICCHIO (Piazza XXIX Marzo 8) is een aanrader! Even buiten het toeristisch gebeuren, maar geweldig goede keuken en toch niet duur! 2 adviezen : kies voor de CARTA UNICA in de Toeristische dienst. Voor 20 euro per persoon kun je de meeste bezienswaardigheden bezoeken en kun je met de kabelspoorweg vanaf het station naar het begin van de Corso Cavour die je leidt naar Piazza Duomo. Ondertussen kun je genieten van ‘un gelato artigianale’ van gelateria LA MUSA, Corso Cavour 351.

 3. guido de winne vrt

  Orvieto zeer mooi.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart