Oriolo Romano

Oriolo Romano is een bijzonder dorpje, gelegen dicht bij het meer van Bracciano, maar weinig gekend. De grootste bezienswaardigheid is het Palazzo Altieri.

 

 

Het oude dorpje van Oriolo Romano en het palazzo werden gebouwd door Giorgio III Santacroce in de 16e eeuw. De familie Santacroce bracht de paus Clemente X voort. Oriolo werd een staatje, onafhankelijk van de Pauselijke Staten. Het Palazzo kwam na de familie Santacroce in de 16e eeuw in handen van de families Orsini van Bracciano (17e eeuw) en vervolgens van de familie Altieri (van de 17e eeuw tot 1971). In 2014 kocht de Italiaanse staat het en sindsdien is het een museum. De grote tuin, vroeger jachtterrein, is nu eigendom van de gemeente.

Het palazzo Altieri ziet er van buiten sober uit, maar binnen zijn er 14 zalen. De meeste zijn gedecoreerd met fresco’ s, waarvan enkele van de hand van Taddeo Zuccari (die ook in het Palazzo Farnese werkte).

Er is o.a. een zaal met fresco’ s van verhalen uit het Oude Testament. Dit is het werk van de schilder Giovanni Baglione (die ook werkte bij de familie Santacroce). Verder zijn er nog fresco’ s van eigendommen die de families in bezit hadden, fresco’ s van verhalen van Esopo, en een Salone delle Belle (met schilderijen van mooie edelvrouwen).

Opmerkelijk en origineel is een galerij van Pausen. Hier vind je afbeeldingen van alle pausen vanaf San Pietro tot de huidige pausen, al zijn de laatste pausen wel niet zo mooi geschilderd.

 

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart

Extra foto's

Vakantiehuizen in de buurt