Norcia (Umbrië)

Norcia is een gezellig ommuurd stadje in het oostelijk deel van Umbrië, vlakbij de grens met de Marken. Het is gekend als gastronomisch stadje, maar ook als geboortestad van de Heilige Benedictus.

norcia4De stad van Benedictus

Benedictus werd in 480 in Norcia geboren. Hij was de grondlegger van de vele latere kloosterorden. Op het mooie Piazza San Benedetto staat zijn standbeeld.Op dit zelfde pleintje staat ook de kerk San Benedetto uit de 14de eeuw. In de crypte van de kerk zijn er nog muurresten te zien van een huis uit de Romeinse tijd, waar Benedictus en zijn zus Scholastica zouden geboren zijn. Scholastica stond aan het hoofd van het eerste nonnenklooster van de Benedictijnen. De façade van de kerk is mooi. Boven het portaal is er een reliëf van de Madonna met kind en engelen. In de nissen aan weerszijden staan de beelden van Benedictus en Scholastica. Bovenaan is er een roosvenster, omgeven door de symbolen van de 4 evangelisten. Rechts van de kerk onder de loggia zie je nog oude maten die vroeger in Norcia gebruikt werden. Verder op het plein is er nog het Palazzo Comunale met een 14de eeuwse porticus, en aan de andere kant de Castellina (het kasteeltje), nu een museum dat in de 16de eeuw gebouwd werd door Vignola.

norcia3norcia2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norceria

Norcia is vooral gekend als stad van de vele norcerie, winkeltjes waar vleeswaren van varkens en everzwijnen verkocht wordt. De slagers verwerken er hammen en worsten op traditionele wijze. Norcia is een waar culinair paradijs. Overal in het stadje zie je winkeltjes vol met vleeswaren, kazen, linzen, spelt en zwarte truffels.

norcia8

norcia7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Piano Grande en Castelluccio

Norcia ligt aan de voet van de Monti Sibellini. Vanuit Norcia kan je via een mooie weg (met schapen en half wilde paarden) de Piano Grande bezoeken, de uitgestrekte hoogvlakte rond het bergdorpje Castelluccio. Vooral in het voorjaar, mei en juni, als de bloemen bloeien, is de Piano Grande een echt kleurenspektakel. Je kan je niet voorstellen dat dit Italië is, het lijkt wel Peru! Castelluccio is het hoogstgelegen dorpje van Umbrië en is gekend voor de linzen. Vanuit deze hoogvlakte en Castelluccio kan je prachtige bergwandelingen maken waar je een waanzinnig uitzicht hebt op de onmetelijke vlakte.

castelluccio11castelluccio12

Update oktober 2016:

Een zware aardbeving heeft enorme schade toegebracht aan de streek van de Monti Sibellini. Hele dorpen in het hooggebergte zijn van de kaart geveegd: Visso, Preci.. Norcia heeft ook zware schade ondergaan: de basiliek van San Benedictus is bijna volledig verwoest en ook in het prachtige dorpje Castelluccio is er zware schade. Het zal zeker nog een aantal jaren duren vooraleer alles terug heropgebouwd is.

 

 

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart

Extra foto's

Vakantiehuizen in de buurt