Marta

IMG_0798IMG_0342Marta is een pittoresk vissersstadje aan het meer van Bolsena. Een 12de eeuwse horlogetoren is het symbool van de stad. In Marta kan je heerlijk flaneren aan het meer en het vissershaventje. In het oude haventje zie je nog de vissersbootjes aangemeerd liggen. Achter het haventje ligt een heel oude wijk met middeleeuwse huizen en steegjes en smalle trappen. Marta heeft veel lekkere visrestaurantjes waar je ook de coregone, de vis uit het meer, kan proeven. Er is ook wijnbouw in de streek van Marta. Een typische wijnstok, waarvan een robijnrode dessertwijn wordt gemaakt, is de Cannaiola. U kan de wijn proefen in de wijnkelders van het dorp.

Het oude versterkte dorpje heeft de oudste sporen van de familie Farnese. Er is een 15de eeuws paleis met het wapenschild van de families Farnese en Orsini. Ook op de achthoekige toren staat een wapenschild van een eenhoorn met de initialen van  Ranuccio Farnese.

Voor Marta ligt het eiland Martana. Dit eiland is verbonden met een historische gebeurtenis: op dit eiland werd de koningin van de Ostrogoten, Amalasunta gevangen genomen en in 534 na Christus vermoord. Hierna stonden hier kloosters waarvan de ruïnes nu nog te zien zijn.

Buiten het centrum van Marta is er een sanctuarium van de Madonna del Monte boven op een heuvel. Vandaar heb je een prachtig uitzicht op Marta en het meer van Bolsena. De Madonna, die volgens een leggende verscheen aan een bakker, wordt elk jaar op 14 mei gevierd. Op die dag is er een processie waarin de inwoners in een stoet de vruchten van hun werk brengen naar het sanctuarium. De lelies gehouwen in peperino herinneren aan de reconstructie van de kerk door de familie Farnesse.

DSC_0328

 

Vanwege de afwezigheid van industrie is Marta van groot belang voor het milieu: een plaats om te ontdekken en te behouden.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart