Lugnano in Teverina (Umbrië)

In Umbrië, net over de grens met Latium, ligt een mooi dorpje in de Tibervallei: Lugnano in Teverina. Het dorpje behoort tot de ‘borghi più belli d’ Italia’, en dat is niet onterecht. Lugnano ligt hoog gelegen en ademt een middeleeuwse sfeer uit.lugnano2

lugnano3Lugnano heeft één van Umbrië’s belangrijkste Romaanse kunstwerken: de kerk Santa Maria Assunta, een echt juweeltje! Aan de buitenkant is er een porticus met 2 hoekpijlers en 4 zuilen. Daarboven een fries met reliëfs met de symbolen van de evangelisten, een groot roosvenster met rondom adelaars en tweelingsvensters. Bovenaan de gevel zie je nog 7 majolica die staan voor de 7 sacramenten en op de top van de gevel een adelaar. Ook het interieur is prachtig versierd met bewerkte kapitelen en een vloer met ingelegd marmer. Vooraan in de kerk is een crypte met 10 zuiltjes en voor de crypte een cantoria (zangerstribune). Boven het altaar is een ciborium en in de apsis zijn er ook enkele opmerkelijke schilderijen uit de 14de, 15de en 16de eeuw.

lugnano6lugnano5

Op het zelfde plein van de kerk staat het Palazzo Pennone uit 1650 op het hoogste punt van het dorp. Het paleis is nu het gemeentehuis.

Lugnano heeft verder nog tal van andere monumenten: de Sant’Andrea en Santa Clara kerken (gelegen juist buiten het centrum), het klooster van Sant’ Antonio da Padova uit 1579 (niet ver van de middeleeuwse brug) en het klooster van San Francesco uit 1229.

Ook voor de olijfolie is Lugnano bekend, het stadje wordt ook ‘città dell’ olio’ genoemd.

 

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart