La Scarzuola (Umbrië)

In Montegabbione (gelegen halverwege tussen het meer van Trasimeno en Orvieto), is er een franciscanerklooster, gesticht in 1218 door Franciscus van Assisi: ‘la Scarzuola’. De naam is afkomstig van een moerasplant, la scarza. Op die plaats plantte Franciscus er een laurier- en rozenstruik, waaruit een waterbron ontsprong. Met de moerasplant, bouwde hij een hut. Op het domein staat een kerk met een 13de eeuws fresco die de heilige in meditatie uitbeeldt.

In 1956 kocht de Milanese architect, Tomaso Buzzi (1900-1981) het domein. Tussen 1958 en 1978 bouwde hij er naast het klooster (de ‘heilige stad’) zijn ‘ideale stad’. Buzzi haalde zijn inspiratie uit het werk van Francesco Colonna uit 1499: ‘Hypnerotomachio Polyphili’. Het geheel is een surrealistische stad vol fantasie en symbolen, met theaters, doolhoven, torens, tempels…

Je kan deze magische stad bezoeken enkel op afspraak en voor minimum 8 personen via telefoon op nummer +39 0763837463 of via mail [email protected]. Als je met minder dan 8 personen bent, kan je eventueel aansluiten bij een andere groep. Een bezoek met rondleiding door de eigenaar Marco Solari (neef van Buzzi) of iemand van zijn vrienden, kost 10 euro per persoon.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart