Duomo van Orvieto

DSC_0431De bouw van de kathedraal van Orvieto begon in 1290 en duurde tot 1600. De duomo is gebouwd in Romaanse stijl met wit-zwarte lagen. De aanleiding van de bouw van de duomo was het wonder van Bolsena. Paus Niccola IV gaf opdracht tot de bouw van de kerk om het reliek van het wonder van Bolsena onder te brengen. In 1263 twijfelde een Boheemse priester aan de transsubstantiatie tijdens het opdragen van de mis in de Santa Cristinakerk in Bolsena. Hierop vloeide bloed uit de hostie. Het gewaad dat bevlekt was met de bebloede hostie wordt bewaard in de zijkapel aan de linkse kant, de Cappella del Corporale. De reliekschrijn is een meesterwerk van middeleeuwse goudsmeedkunst. Ieder jaar opnieuw wordt dit wonder van Bolsena herdacht op Sacramentsdag, d.i. het feest van Corpus Domini, die plaatsvindt de tweede donderdag na Pinksteren.

Gevel

DSC_0430DSC_0429De gevel is weelderig versierd met beeldhouwwerk, marmer en kleurrijke mozaïeken. Lorenzo Maitani uit Siena ontworp de gevel. Zijn werk werd later voortgezet door o.a. Andrea Pisano. Onderaan zijn de beroemde bas-reliëfs van Maitani. Van links naar rechts ziet men de Schepping of Genesis, de Boom van Jesse, taferelen uit het Nieuwe Testament en het laatste oordeel.De bronzen deur van 1970 is van Emilio Greco en DSC_0427 DSC_0423 stelt de 7 werken van barmhartigheid voor. Boven het hoofdportaal staan de 4 beelden van de 4 evangelisten: Mattheus (engel), Marcus (leeuw), Johannes (adelaar) en Lucas (stier). Daarboven is een prachtig roosvenster in een vierkant met daar rond beelden van apostelen en profeten. Schitterende mozaïeken, waaronder bovenaan de kroning van Maria, geven de gevel de grote kleurenpracht.

Cappella San Brizio of Cappella Nova

Vooraan rechts in de kathedraal is de beroemde Cappella San Brizio met de frescocyclus over het laatste oordeel, een hoogtepunt van de duomo. Oorspronkelijk in begon Beato Angelico in 1447 hieraan, maar het is de Toscaanse schilder Luca Signorelli die vanaf 1499 hier zijn meesterwerk neerzette.

 

s_signor15elect1signor2Lucaiziolucasigno

 

 

 

 

 

 

 

 

The Resurrectionsignor3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het eerste fresco, te beginnen aan de linkermuur, is de preek van de antichrist. De antichrist heeft daarbij op aanraden van de duivel de trekken van Jezus aangenomen. In de hoek links staan 2 sombere zwartgeklede mannen afgebeeld. Dit stelt het zelfportret voor van Luca Signorelli met achter hem Beato Angelico.

 

Dan volgt de fresco van de uitverkorenen. Recht tegenover de ingang staat Christus die het laatste oordeel velt, links zijn de gelukkigen die door de engelen naar het paradijs geleid worden, rechts diegenen die verdoemd zijn en door de engelen verjaagd worden naar de hel.

 

Op de rechtermuur is de fresco van de verdoemende in de hel. Het is een gruwelijk tafereel. Let ook op bepaalde details, zoals de duivel die een vrouw meevoert. De duivel, met een hoorn op het voorhoofd, is eveneens een zelfportret van Signorelli. Volgens bepaalde interpretaties zou de blonde vrouw zijn geliefde voorstellen, die gestraft wordt omdat ze hem ontrouw was.

De laatste grote fresco stelt de wederopstanding van de doden voor.

Luca-Signorelli-Apocalypse

Op de muur boven de ingang staat het einde van de wereld afgebeeld, waarbij de zon en de maan vijanden geworden zijn. De aarde is getroffen door een aardbeving, er zijn ook een sibille, een profeet en demonen.

 

 

 

 

tumblr_lx7q0dantelamentat150antonioRondom rond in de kapel staan onderaan afbeeldingen van verscheidene dichters en filosofen, o.a. Dante, Vergilius, Ovidius..Op de rechtse wand onderaan zie je ook de afbeelding van de dode Christus. Dit zou het portret voorstellen van de zoon van Signorelli, Antonio, die tijdens de werken in de kapel overleed aan de gevolgen van pest.

 

 

Deze angstaanjagende fresco’ s waren in de tijd heel vernieuwend. Voor het eerst wordt de mens zo realistisch en gedetailleerd voorgesteld met zeer expressieve gelaatsuitdrukkingen. Deze fresco’ s behoren tot de grootste meesterwerken van de renaissance en zouden een inspiratiebron geweest zijn voor Michelangelo’ s beroemde fresco’ s in de Sixtijnse kapel

8 reviews over Duomo van Orvieto

 1. E van der Meijden

  Deze kathedraal is indrukwekkend. Een gids is zeker aan te raden. Voor Mij de mooiste duomo van Italië

 2. Ellen Stollenwerck

  Prachtig! Zeker bezoeken.

 3. Ellen Stollenwerck

  Prachtig! Een van de mooiste kerken die we bezocht hebben. Zeker bezoeken.

 4. I.willems

  Schitterend bouwwerk, met zeer indrukwekkende fresco’s, een beeldverhaal, dat door de eeuwen heen voor latere generaties bewaard is gebleven,
  Schitterend gerestaureerd.
  Bezocht het met mijn zoon tijdens onze vakantie rond half september, magnifiek! 2016

 5. Willy en Leen De Ruyter/Vanthieghem

  Enig mooi…. je wordt er stil van…, vooral als er mensen mee zijn die uitleg kunnen geven zoals Ludwine, Danny en Marc.
  Prachtige kathedraal, ogen tekort om dit op te nemen…. niet mogelijk, en ondenkbaar dat ze dit vroeger hebben kunnen verwezenlijken.
  Méér dan de moeite waard om een bezoek te brengen aan de kathedraal en om de fresco’s te bewonderen !!

 6. Francy Dumoulin

  Prachtige fresco’s, immens gebouw. Echt indrukwekkend.

 7. Nadine en Jan (Nevele)

  Il più bel duomo d’Italia! Kies bij de toeristische dienst (aan de Duomo of aan het treinstation) voor een CARTA UNICA. Bezoek aan deze Duomo is in de prijs (20 euro per persoon voor een Carta Unica) inbegrepen. Als je alle bezienswaardigheden apart betaalt, kost het je veel meer.

 8. Marijke Vanhoorelbeke

  PRACHTIG!!! Deze kathedraal is de mooiste van heel Italië. Tegenover de ingang van de kathedraal zijn banken voorzien om de prachtige façade rustig te bewonderen. Je hebt geen ogen genoeg om de pracht in je op te nemen. Wauw-effect gegarandeerd.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart