Chia

Chia is een klein maar gezellig dorpje en deelgemeente van Soriano nel Cimino. Chia is vooral verbonden met de torre di Chia van de bekende Italiaanse regisseur Pasolini. De toren ligt midden het groen en gaat terug tot 1200. Een cultureel pareltje, weg van de bewoonde wereld.

Pasolini heeft er in de jaren ’60 scènes gedraaid voor zijn bekende film ‘Il vangelo secondo Matteo’. Pasolini was geraakt door de authenticiteit van la Tuscia (het noorden van Lazio) en hij kocht de toren van Chia in 1970. Hij liet de toren restaureren door Dante Ferretti en beneden aan de toren bouwde hij een glazen huisje met een keuken en studio erbij. Pasolini bracht er de 5 laatste jaren van zijn leven door en hij beschouwde de plaats als de mooiste plaats ter wereld.

Je kan de Torre zien langs de oude baan van Orte naar Viterbo. Vanuit Bomarzo sla je aan het kruispunt links af richting Orte. Waar de autostrade vlak naast de oude baan ligt, hoor je een water stromen. Volg een padje in de richting van de toren en volg het geluid van het water en je komt uit op een waterval (de Cascate di Fosso Castello). In de tijd van Pasolini kwamen de vrouwen hier kleren wassen en was er een molen die nog tot in de jaren ’70 nog graan maalde. In die watervallen werd de doopscène van Christus in de film gespeeld.

Op het marktpleintje van Chia herinnert een gedenksteen aan de bekendste inwoner van Chia.chia Er is ook een mooi kerkje en een zonnewijzer. Na een flinke wandeling aan de toren van Chia en de waterval, kan je je honger stillen in de trattoria Alfiero op het marktpleintje. De drukbezochte trattoria heeft een uitstekende keuken tegen wel heel lage prijzen en in de zomer is er een terras buiten.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart