Celleno

Celleno is een dorpje gelegen langs de baan van Bagnoregio naar Viterbo. Het lijkt een onopvallend dorp, op het eerste zicht zelfs niet zo mooi. Als je echter de afslag neemt naar het ‘centro storico’, rijd je door het nieuwe uitgestrekte dorp en kom je op het einde uit op een panoramisch punt. Daar heb je een mooi uitzicht op het klooster San Rocco en de Monte Cimino.

IMG_1301Voorbij het oude klooster kom je uit op de oude borgo. Het hooggelegen oude dorpje werd reeds sinds de 19de eeuw ontvolkt en is een echte ruïne geworden door erosie en aardbevingen. In 1951 werd het helemaal verlaten. Het doet een beetje denken aan de Cività di Bagnoregio en er ligt ook een brug er naartoe, maar hier zijn er geen bussen met Chinezen of Japanners of betaal je geen toegangsticket. Je vindt hier alleen de rust en stilte van een ver verleden. Het kasteel Orsini aan de ingang van Celleno antico is het mooiste gebouw binnen de borgo. Het heeft een grote uitkijktoren en het kasteel is omgeven door een diepe gracht. Het werd recent terug hersteld en bewoond door de kunstenaar Enrico Castellani. Deze kunstenaar was internationaal bekend (hij studeerde ook nog in Brussel) en overleed op 1 december 2017. Op het oude marktpleintje zie je een mooie rechthoekige klokkentoren, in 3 lagen en gemaakt van tufsteen. Van de oude kerk San Carlo 17e eeuws), links van het kasteel, zijn enkel de muren overgebleven. Dichtbij het marktplein bevindt zich de kerk San Donato uit het jaar 1000 in Romaanse stijl, met een zeer mooi portaal in basaltsteen.

IMG_1306IMG_1305

 

Buiten het marktplein is de rest van het dorpje niet toegankelijk. De huizen zijn in verval en worden overwoekerd.

Voor de oude brug is een leuk pleintje met een bar, alhoewel het er doods lijkt. Aan de rechterzijde van de weg staan mooie gekleurde huisjes.

IMG_1319

Celleno is ook gekend voor de kersen. In de uitgestrekte gemeente staan er heel veel kersenbomen. Celleno wordt dan ook het dorp van de kersen genoemd. In juni zijn er ieder jaar gedurende 3 dagen ‘feste delle ciliegie’. Er is een programma met tal van spektakels, eetfestijnen, gastronomische standjes… Er is ook een wedstrijd waarbij men om ter verst de pitjes van de kersen moet uitspuwen.

celleno5celleno6

 

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart