Capodimonte

Capodimonte is een leuk plaatsje aan het meer van Bolsena. Het heeft een haventje met pleziervaartuigen en een lange lungolago. Het is er gezellig flaneren langs het water. Rond het kasteel is er een mooi middeleeuws centrum. Capodimonte wordt ook wel de parel van het Bolsenameer genoemd.

Ook in Capodimonte is er een Palazzo Farnese. Dit paleis werd gebouwd vanaf 1510 tot 1514 door Antonio di Sangallo de Jongere in opdracht van kardinaal Alessandro. Het kasteel was één van de favoriete zomerresidenties van de familie Farnese, maar ook Giulia Farnese en Lucrezia Borgia verbleven er. De toegang tot het kasteel is nu met een gemetste brug, maar vroeger was het een ophaalbrug. Vanaf de loggia van het kasteel heb je een prachtig zicht op het meer van Bolsena, ook op de 2 eilanden van het meer, Martana en Bisentina.

Bisentina behoort tot de gemeente Capodimonte. Het eiland is een museum op zich: naast het natuurschoon van de steeneiken en tuinen, is er ook een Vignolakerk met een fraaie loodkoepel, de achthoekige kiosk van Sangallo op het punt van de Rocchina, de Crucifix-kapel met fresco’ s uit de 15de eeuw, het Etruskisch-Romeinse columbarium, het marmergraf van Ranuccio III Farnese de Malta van de Pausen, een afschuwelijke gevangenis voor tot levenslang veroordeelde geestelijken. In totaal zijn er 7 kerken op het eilandje! Je kan het eiland bereiken met veerboten, en er rond varen, maar het eiland is privé eigendom en het is niet meer te bezoeken. In 2017 werd het eiland verkocht aan een farmagroep voor de prijs van 6 miljoen euro.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart