Canino

Canino is gelegen in het hart van de Maremma streek in Lazio. Je passeert het stadje op de weg die het meer van Bolsena verbindt met de Tyrreense zee. Canino staat nauwelijks vermeld in reisgidsen en op het eerste zicht is het een stadje zoals er zovele zijn, maar het stadje heeft veel te bieden.

Als je door Canino rijdt, valt onmiddellijk op dat er hier olijfolie geproduceerd wordt. Op de weg naar Canino is de baan langs beide kanten bezaaid met eeuwenoude olijfbomen en in het centrum zie je een olijfmolen, een coöperatieve voor olijfolie en borden met olijfolie te koop. Het is duidelijk dat olijven hier een grote rol spelen. Op nationaal niveau is Canino dan ook bekend als Città dell’ Olio. De olijfolie van Canino heeft een uitstekende kwaliteit en heeft zelfs een DOP certificaat. Sinds 1939 heeft hier ieder jaar in december een Sagra dell’ Olio plaats. Het is de eerste sagra voor olijfolie die ooit in Italië werd gehouden.

Maar Canino is ook bekend voor de broer van Napoleon, Luciano Bonaparte. Hij bracht hier het tweede deel van zijn leven door en had de titel van ‘prins van Canino en Musignano’. Hij schreef hier zijn mémoires en wijdde zich aan zijn grote passie voor de klassieke oudheid en archeologische opgravingen. Op het marktplein Piazza Valentini staat een bronzen standbeeld van Luciano aan het openbaar park met Libanese ceders. In de kerk ‘Collegata Sant’Andrea’ ligt hij begraven samen met zijn zoontje Giuseppe die jong stierf. Er werd in de kerk een Capella Bonaparte gebouwd in 1853.

 

Aan het zelfde marktplein staat het teatro comunale, gebouwd op het einde van de 19e eeuw. Dit theater werd in de jaren ’60 van vorige eeuw omgevormd tot cinema, maar kwam daarna terug in verval. Enkele jaren geleden is het theater terug geopend.
Op het marktplein staat een elegante twaalfhoekige fontein, door Vignola ontworpen in opdracht van de familie Farnese. Op de fontein zie je nog de wapenschilden van Canino en van de Farneses.

Het oude centrum van Canino is de moeite om erin te verdwalen: er zijn overal poorten en palazzi van adelijke families met hun wapenschilden: Palazzo Pala, Palazzo Caraceni, Palazzo Pignatelli…. De oudste kerk uit de jaren 1300 is de Chiesa di Santa Croce. Hieronder een foto van een pittoresk straatje in het centrum.

Langs de hoofdweg is er verder nog een Francescaner klooster met een mooie kloostergang en kerk.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart